Közlekedésbiztonsági kupa

2022.03.24. 14:09

A pályán ügyeskedtek a győri középiskolások, hogy majd balesetmentesen tudjanak közlekedni - Fotók

Különböző akadályok között ügyeskedtek csütörtök délelőtt Győrben középiskolás diákok. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági kupát hirdetett kerékpáros, segédmotor-kerékpáros, gépjárművezetői kategóriákban.

Barki Andrea

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

A Győri Rendőrkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a városi fordulót csütörtökön rendezte meg. A versenyzők minden kategóriában egy elméleti tesztlapot töltöttek ki, a kerékpárosok pedig ügyességi versenyen is részt vettek. Az első három helyezett diákot jutalmazták a versenyen, a négy legjobb versenyző pedig bejutott az április 7-i megyei fordulóra. Onnan az országos, háromnapos versenyre lehet továbbjutni, amit május 31-étől rendeznek.


–Négy iskolából harmincöt diák nevezett a versenyre, nagyon ügyesek voltak a fiatalok. Az általános iskolások kerékpáros ügyességi versenye április 21-én és 27-én lesz, amire várjuk a jelentkezőket – mondta Majorné Bajnok Eszter rendőr százados, a verseny szervezője, aki azt is elmondta, azért fontosak az ilyen versenyek, mert nagyon sokszor a kerékpárosok is érintettek a balesetekben. 

 

A közlekedésben nemcsak a gyorsaság, az ügyesség is számít. Sokszor lehet elkerülni egy balesetet, ha valaki technikásabb az úton. Az is jó, hogy az elméleti versenyre a diákok a KRESZ szabályokat is felelevenítik. A kérdésekben a vezető baleseti okokra is felhívták a diákok figyelmét, például az elsőbbségi jog meg nem adására.

 

 

A gyakorlati feladatok között kellett menni labirintusban, szűk folyosón, fel kellett venni egy kézzel egy kötelet, azt körbevinni a bója körül, át kellett haladni egy szűk, egyenes folyosón, és meg kellett állni egy keresztbe fordított akadálynál. A diákok megmutathatták, hogy tudnak minél kevesebb hibával végigmenni a pályán, hogy aztán a tudásukat kamatoztathassák a városi balesetmenetes közlekedésben.

 

Az egyik résztvevő, Németh Balázs, a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum 10. osztályos tanulója szerint nagyon jó, hogy van ilyen verseny. Bár iskolába a nagy távolság és idő miatt nem kerékpárral jár, szokott biciklizni, és azt tapasztalja, hogy bizony gyakran van szükség a kerékpáron az ember ügyességére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában