Mosonmagyaróvár

2022.03.05. 17:56

A könyv gazdagabbá tesz

Március 1-je nemcsak a naptári tavasz kezdete, hanem egyúttal az „Ölelj meg egy könyvtárost!” nemzetközi világnap is.

Kovács Viktor

A könyvtárosoknak is vannak kedvenc olvasmányaik, de olvasni nekik is csak otthon van idejük. A felvételen: Fekete Katalin, Pázsit Marianna és Pap Alexandra.

A könyvtár szó hallatán sokan elavult, régi könyvek sorát képzelik maguk elé, és egy szigorú, idős hölgyet, aki csendre int mindenkit a teremben, az olvasói szigorra és fegyelemre hivatkozva. Nos, ez a Huszár Gál Városi Könyvtárra egyáltalán nem igaz. Itt segítőkész, vidám olvasószolgálati dolgozók, folyamatosan megújuló állomány és modern, világos tér várja a könyvtárhasználókat. Utóbbiak száma szerencsére egyáltalán nincs fogyóban.

 

Töretlen érdeklődés

 

– Évtizedek óta szólnak azok a vészharangok, melyek a Gutenberg-galaxis végét jósolják, de a papíralapú dokumentumok iránti lelkesedés két évtizeddel a XXI. század kezdete után is töretlen, mert más élmény kézbe venni egy regényt, mint képernyőn olvasni azt. Nálunk ráadásul nemcsak kötetek, hanem folyóiratok, filmek, hanglemezek, hangoskönyvek is várják a látogatókat – osztotta meg lapunkkal Pázsit Marianna, a Huszár Gál Városi Könyvtár szakmai vezetője.

 

Az itt dolgozók sosem unatkoznak

 

Szerencsére a könyvtárnak a közösségi térként betöltött szerepe is erősödött az elmúlt években. Olvasást népszerűsítő programok, zenés gyerekfoglalkozások, könyvtárhasználati órák, koncertek, kiállítások, könyvklub, író-olvasó találkozók, ismeretterjesztő előadások várják a könyvtárba látogatókat. Ahogy Jorge Luis Borges argentin író fogalmaz: a könyvtár végtelen. – Az itt dolgozók sosem unatkoznak. Felejtsük el az egész nap csak olvasó könyvtáros mítoszát. Természetesen szeretünk olvasni, de nem munkaidőben, hiszen számos feladatnak kell eleget tennünk – mondta mosolyogva Pázsit Marianna.

 

Mindenki megtalálja kedvenc regényét

 

– Hosszú az út odáig, hogy mindenki megtalálja nálunk kedvenc regényét, vagy hogy az egyetemisták olyan szakkönyvekhez jussanak, ami a következő vizsgájukhoz kell. Kezdve a dokumentumok beszerzésétől a feldolgozáson át a kölcsönözhetővé tételig. Ezek a munkafolyamatok és egyéb háttérmunkák is szükségesek ahhoz, hogy mindenki igényét kielégítsük – hívta fel rá a figyelmet a könyvtár vezetője.

Címkék#könyvtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában