Őrzik a gyászlobogót

2022.02.12. 20:55

Telekesi Török István halotti zászlajának felújítására készül a vadosfai evangélikus egyházközség

A háromszáz éves gyászlobogó a főúr sírjából került elő 1911-ben. Azóta a templomban őrizték, a selyem erősen szennyezett és megviselt állapotban van.

Cs. Kovács Attila

K. Juhász Andrea textilrestaurátor vizsgálta meg a zászlót és adott róla szakvéleményt. Fotó: Cs. K. A.

Nagy halottat búcsúztattak 1723. április 6-án a vadosfai evangélikus templomban. Telekesi Török Istvánt, II. Rákóczi Ferenc egykori ezredesét, kormánytanácsosát, az evangélikus egyház „oszlopát” és védelmezőjét, Egyed, Rábaszentandrás és Sobor örökös urát temették nagy gyászpompával. Jövőre lesz ennek háromszáz esztendeje, de a napnak ma is vannak fellelhető tárgyi emlékei. Egy gyászlobogó maradványa például, vélhetően Török István koporsójáról. Az erősen megrongálódott zászlót a templomban őrizték évszázadokig, rövidesen azonban megkezdődik a restaurálása. 
 

 

Telekesi Török István ugyan egyedi kastélyában hunyt el, de úgy végrendelkezett, hogy a vadosfai templomban temessék el. A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata kezdeményezte a zászló felújítását. Felvették a kapcsolatot a vadosfai gyülekezettel és megindult a szervezés. K. Juhász Andrea textilrestaurátort kérték fel a munkára, aki megnézte és szakvéleményt is adott róla. 

Eszerint a lobogó rossz állapotú, szakadozott, hiányos, gyenge. A szakember megállapította, hogy a maradvány egylapos, kétoldalas, rojttal keretezett. Selyemszövetből készült, a megvizsgált oldalon festett motívum nyomai láthatók. Felülete földdel szennyezett. A restaurálással az a cél, hogy a zászlótöredék stabilitását és esztétikai megjelenését javítsák, hogy a későbbiekben a gyülekezet bemutathassa a templom látogatóinak. 

 

Koporsódarabok, menteövmaradvány és ruhafoszlányok is megmaradtak.


 

Szalay Balázs helytörténész a Kisalföldnek elmondta: a szakértői vélemény szerint közel egymillió forintba kerül a felújítás. Az összeget adakozásból szeretnék előteremteni. Komoly összeggel kívánja segíteni a restaurálást Szemerei János püspök támogatásával a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület és hozzájárul a költségekhez a helytörténészek társulata is. Várják mindazok anyagi segítségét, akik fontosnak tartják a múlt értékes emlékének megőrzését. Számítanak az evangélikus hívekre, a vadosfaiak, illetve a községből elszármazottak adományaira is. A támogatásokat a vadosfai evangélikus egyházközség 59500186-11094690-00000000 számú számlájára lehet befizetni, „Vadosfai zászló” megjegyzéssel. 
 

A háromszáz éves zászló Telekesi Török István sírjának 1911-es megnyitásakor került elő egyéb ruha-, illetve koporsódarabokkal együtt. Akkor építették az új templomot és a „roskadozó sírboltból” Telekesi Török maradványait a Róth család sírboltjába vitették át. A szervezők azt szeretnék, ha a temetés évfordulójára, azaz 2023 áprilisára elkészülne a lobogó. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában