Kertészkedés

2022.02.25. 12:33

Növények és magok cseréltek gazdát Győrben - Fotók

Petrezselyem, málna, borzaskata, vödörben vagy tasakban mind cserélhetők voltak a győri magbörzén. Vida Ágnes zöldségtermelő, a Kisalföldi Kosár közösség egyik tagja azt mondta: kapálás közben pattant ki a fejéből a magbörze ötlete.

Bella Violetta

Saját szaporítású magokat várnak a szervezők. A képen Vida Ágnes, a magbörze ötletének gazdája. 

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Vida Ágnes zöldségtermelő, a Kisalföldi Kosár közösség egyik tagja azt mondta: kapálás közben pattant ki a fejéből a magbörze ötlete. 

 

– A magok gyűjtése a szenvedélyem, leginkább a paradicsomra álltam rá. Nem az agyonnemesített, felpuffasztott hibrideket veszem, hanem a hazai tájfajtákat a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtól, mert ízük van, zamatuk van, szaftosak, jól teremnek, a barátok agyondicsérik. 

 

Ágnes szívügye, hogy ne csak fű és tuja sorjázzon az emberek kertjében, hanem termeljenek maguknak. 

 

– Ne a boltból vegyék a Marokkóból idehozott uborkát! Abból a tíz-tizenöt fajtából, amit felszaporítottam, szívesen adok. Szeretem olyan helyre adni, ahol megbecsülik és továbbszaporítják. Felőlem ingyen is vihetnék, de az nem volna jó, ha gazdabolt helyett használnák az emberek a börzét vagy a gyűjtők vinnék el a kétszázötven fajtájuk mellé kétszázötvenegyediknek. Ezért gondoltuk, hogy legyen cserekereskedelem. 

 

Nem titkolt célja az alkalomnak az ültetés mellett a közösségformálás. 

 

– Jó, ha találkozunk mi, akiket összehoz az, hogy a helyi termelőket igyekszünk támogatni és helyben vásárolunk, hogy az itteni gazdaságot erősítsük. 

 

További magcserék

 

Mecséren február 26-án 18 órától a faluházban lehet cserélni, ahol a hagyományos földművelésről és a kertészkedés alapjairól is kaphatnak tippeket az érdeklődők Molnár Ervintől, a Mecséri Kertbarátok Egyesülete elnökétől. Ménfőcsanakon március 6-án 14–17 óra között várják a Zsigmond király utcai Málnakertbe a kertbarátokat. Rossz idő esetén az új időpont március 20.  

 

Megkérdeztük a látogatókat

 

Weisz Anett:  – Szobanövényt és magokat hoztam Mosonmagyaróvárról. A húgom kertjébe szeretnék ültetni, oda keresek növényeket. 

 

Cziglerné Páli Anna:  – Sütit hoztam, és olyan magokat szeretnék, ami biztosan kicsírázik, mert sokszor jártam úgy, hogy három zacskóból sem lett semmi. 

 

Baán Bence:  – Én ültettem, gondoztam a kertben a növényeket, amikből magot hoztam és feliratoztam is a tasakokat. A testvérem sem jött üres kézzel. 

 

Saját szaporítású magokat várnak a szervezők. A képen Vida Ágnes, a magbörze ötletének gazdája. 

Fotó: Cs. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában