Nyomrögzítés és elfogás - Pillanatok a rendőrök mindennapjaiból

2022.02.14. 16:40

Megnyitotta kapuit a Győri Rendőrkapitányság - Sok-sok fotó, videó

Több mint száz érdeklődő jelentkezett arra a nyílt napra, amit a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett. Hétfő délelőtt az érdeklődők fegyverzettechnikai, intézkedéstaktikai és bűnügyi technikai bemutatót láthattak.

Sperling Krisztina

Az érdeklődők rendőri munka sokszínűségével ismerkedhettek és maguk is belekóstolhattak a Győri rendőrkapitányságon.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld

A rendezvényre elsősorban a rendészeti pályára készülők jelentkeztek. Győrből a Bercsényi iskola, Csornáról a Hunyadi iskola tanulói vettek részt, de voltak olyan érdeklődök is, akik nem erre a pályára készülnek, de örömmel pillantottak be a rendőrség munkájába.  A résztvevők először eligazításon vettek részt, innét csoportokban indultak a különféle szakterületeket bemutató helyszínekre.

 

Kézbe vehették a fegyvereket, magukra ölthették a speciális ruházatot, kipróbálhatták, hogy milyen nyomokat rögzíteni a bűnügyi helyszínen. Vehettek ujjlenyomatot, beülhettek a rabszállító buszba, valamint végigkövethették, hogy hogyan zajlik az elfogás. Megtudták, hogy melyek azok a fontos információk amiket a bejelentés során feltétlenül el kell mondaniuk, és bepillanthattak abba is, hogy mi történik a vonal túloldalán és a kameraszobában azt is megtekinthették, hogy milyen munka zajlik a közterületeken elhelyezett felvételek megfigyelése és elemzésekor.

 

A nyílt nap célja, hogy a pályaválasztás előtt álló, vagy a rendőrségi munka iránt érdeklődő látogatók látogatók bepillantást nyerjenek az egyenruhások mindennapi feladataiba - mondta el Kovácsné Róka Zsuzsanna r. zászlós, a Győr-Moson-Sopron MRFK Humánigazgatási Szolgálat toborzó csoportjának tagja. A rendőri pályára nem csak az iskolapadból vezethet az út. Aki kedvet kap, akár felnőtt fejjel is jelentkezhet. A 18-55 éves jelentkezőknek orvosi alkalmassági vizsgálaton és fizikai alkalmassagi vizsgálaton kell megfelelniük, emellet a pszichikai alkalmasságot is vizsgálják. A 10 hónapos képzés után járőrként kezdhetik meg hivatásosként a pályájukat a jelentkezők, de elhivatottságuktól függően más területek is várják őket.

 

 

Nem féltek beszénporozni az ujjaikat

 

A nyílt nap keretében a győri rendőrkapitányság udvarán bemutatták, hogy hogyan dolgoznak egy baleset helyszínén. A résztvevők megismerhették, hogy milyen felszerelések vannak a bűnügyi helyszínelő autóban, és hogy milyen eszközöket használnak a nyomok rögzítésre. Ezeket örömmel próbálták ki a csoport tagjai. Megtapasztalták, hogy nem is annyira egyszerű levenni egy ujjnyomot az adott tárgyról, mint amilyennek az például a filmekben látszik. A baleseti helyszínelő rendőrök egy roncsautó mellett meséltek arról, hogy mi mindennel találkoznak egy-egy helyszínen. A nyílt nap intézkedéstechnikai bemutatóval zárult. Ezen egy olyan autófeltőrést szimuláltak, amit egy járókelő észrevett. A bemutatót Horváth Péter r. százados vezette. Felhívta a figyelmet arra, hogy mik azok a fontos információk, amiket feltétlenül el kell mondani, akkor amikor felhívjuk a 112-őt. Ilyen például a saját adataink megadása, a helyszín beazonosítása, személyleírás a feltételezett elkövetőről, ha menekül, akkor annak iránya. A szimuláció során a telefonhívástól a bűnöző elfogásáig követhették végig az eseménysorozatot.

 

Motivációval egészül ki a tananyag

 

- Iskolánk tanulói számára a rendészeti irányú képzést jól kiegészítik azok a szakmai napok, amelyeket a rendőrség szervez, ezért is veszünk részt rendszeresen az ilyen jellegű programokon. Évfolyamtól függően 6-7-8 szakmai órájuk is van a diákjainknak. Ezek hasznos kiegészítői ha személyesen is belekóstolhatnak a rendőri munkába. Ezeken az alkalmakon nem is a megszerzett tudáson van a hangsúly, hanem azon, hogy milyen motivációt szerezhetnek ezeken a gyakorlatokon - mondta Bán Benedek a Bercsényi technikum 11R osztályának osztályfőnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában