Gyökeret vert és farsang különlegessége lett az édesség

2022.02.15. 07:51

Megmutatjuk hogyan készül Győrságon a boldogi rózsafánk - Videó, fotók

A farsang elmaradhatatlan étkei közé tartozik a fánk. Ebből a szalagosat szinte mindenhol sütik, és sok helyen kerül az asztalra csöröge. Bugyenszkiné Szemerédi Erzsébetnek köszönhetően Győrságon egy különlegesség, a boldogi nagyrózsa is terítékre kerül.

Sperling Krisztina

Bugyenszkiné Szemerédi Erzsébet 2018-ban Győrságon élesztette fel a rózsafánk sütésének hagyományát. 

Forrás: Cseh Róbert / Kisalföld

Mint a neve is mutatja, a  boldogi nagyrózsa, vagy más nevén a rózsafánk receptje a Heves megyei községből származik. A FinomSág családi gazdaságában már közel egy évtizede maguk termesztik a gyümölcsöket, gyógynövényeket, ró­­zsát, levendulát. Bugyenszkiné Szemerédi Erzsébet néhány éve talált rá a receptre, amikor ró­­zsákkal kapcsolatos információ­kat keresett az interneten. 

 

"Mindenki" sütni akarta

 

„A keresőben ez a különleges édesség is megjelent a találatok között. Érdekesnek találtam, és elkezdtem tovább kutatni a boldogi rózsafánk történetét. Mint megtudtam, az első világháború környékén kezdhették sütni a községben, főleg lakodalmakra, de nem hiányozhatott az ünnepi asztalról sem” – mesélte Erzsébet. 

 

Amikor úgy döntött, hogy maga is szeretné megsütni, szüksége volt a speciális sütőformára. Egy idős boldogi bácsival sikerült felvennie a kapcsolatot, aki még készítette ezeket, és a formával együtt a receptet is elküldte Erzsébetnek. Először 2018-ban sütötte meg a győrsági művelődési házban egy fánksütő versenyen. Akkora sikert aratott, hogy mindenki ilyen fánkot akart sütni. Így még ötvenegy formát rendeltek a faluban – mesélte büszkén Erzsébet. 

 

Olaszországba is eljutott

 

Egy évvel később, a település testvérvárosa, Sagrado polgármestere látogatott a faluba. Neki is megsütötték a fánkot, ami annyira ízlett a delegációnak, hogy az olasz polgármester kérte, három rózsafánksütőt küldjenek neki. Ő ezt szeretné hazavinni Magyarországról. De nemcsak ilyen jeles alkalmakra, karitatív célból is sütik, és különféle rendezvényekre is elviszik. Ezenfelül pedig bárki megkóstolhatja, és még a sütést is kipróbálhatja, aki ellátogat Győrságra, a FinomSágok levendulakertjébe. 

 

A nehéz időkben reményt adott

 

A boldogi nagyrózsafánksütő az életfát formázza. Erzsébet úgy véli, annak, hogy ezzel a motívummal sütötték a fánkot, jelentősége volt. A nehéz időkben reményt adott az embereknek. 

 

Erzsébet az eredeti receptet is megosztotta olvasóinkkal, amin ő egyetlen ponton változtatott: az ételecetet almaecetre cserélte. 

 

Boldogi nagyrózsafánk (Kb. 30 darabhoz.): 

  • 10 darab egész tojás,
  • 1 liter 2,8 százalékos tej,
  • 1 kg BL 55-ös liszt,
  • 4 evőkanál cukor, 2 teáskanál só,
  • 2 evőkanál almaecet,
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna.

A tojásokat kissé felverjük és elkeverjük a tejjel. Ebbe öntjük bele a lisztet, cukrot, sót és ezeket jól elkeverjük. Hozzáöntjük az almaecetet és a szódabikarbónát, és ismét megkeverjük a tésztát, ami így el is készült. Egy fazékban zsírt hevítünk, ebben melegítjük a rózsafánksütőt. A forró vasat a tésztába mártjuk úgy, hogy az ne lepje el teljesen, majd a formát a zsiradékba mártjuk, vigyázva, hogy ne érjünk az edény falához. Amikor a tészta aranybarnára sült, lekopogtatjuk a formáról, és porcukorral megszórva vagy lekvárral kínáljuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában