Tudatos döntés, tudatos munka a házasságunkért

2022.02.13. 09:01

Kezdődik a házasság hete - Győri párkapcsolati mediátorral a nehézségek leküzdéséről beszélgettünk

Tisztelet, harmónia, együttes munka a közösen felállított célokért – néhány azok közül, amelyek azt a házasságot jellemzik, amely hosszú időn keresztül fennmaradhat a család minden tagjának megelégedésére. Hétfőn kezdődik, egy héten át tart: február 14. és 20. között rendezvények sorával ünnepeljük a házasság hetét. Ennek alkalmából Horváth Brigittával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybetegekkel foglalkozó győri párkapcsolati mediátorával beszélgettünk.

Gyurina Zsolt

Gyakran nem hozunk otthonról megfelelő mintát, de tudatossággal megismerhetjük magunkat, a kapcsolatunkat, és segíthetünk rajta – mondja Horváth Brigitta.

Forrás: Huszar Gabor / Kisalföld

Horváth Brigitta azzal kezdte, hogy napi munkája során azt látja: a járvány kirobbanása óta eltelt két évben párkapcsolatok sora ment tönkre. – Ennek egyik oka, hogy az eleve sok nehézséggel küzdő párok nehéz időszakot élnek át a bezártság, a hírek okozta frusztráltság, a gazdasági bizonytalanság, a munkahelyelvesztés vagy az ettől való félelem, a gyerekkel otthon tanulás, foglalkozás nehézségei miatt. Ugyancsak megviselte a párkapcsolatokat, hogy az utazás, a barátokkal, családdal való kapcsolattartás, a kikapcsolódási lehetőség korlátozott. Ezek pedig együtt vagy külön-külön sokszor a párkapcsolat halálához vezetnek – fejtette ki. 

 

Minőségi idő helyett függőségek

 

Generálódik a türelmetlenség, a fáradtság, a kialvatlanság, ami aztán veszekedésbe torkollhat. Aki nem tudja a feszültséget, frusztrációt feldolgozni, vagy nem elég erős, stabil a személyisége, az alkohol- vagy drogfogyasztásba menekülhet. Manapság a függőség a párkapcsolatokat fenyegető egyik legnagyobb veszély. Horváth Brigitta elmondta, hogy egyre gyakoribb, hogy a házaspár egyik tagja a munkába vagy a telefon, internet böngészésébe, játékfüggőségbe menekül ahelyett, hogy minőségi időt töltenének együtt. 

 

– Ám ezzel észrevétlenül az egyén ördögi körbe kerül, észrevétlenül csúszik bele a mindennapjaiba a függőség tárgya. Az esetek nagy részében ki sem alakul betegségtudat, szinte természetesnek veszi az illető a kialakult helyzetet, elbagatellizálva azt. De van kiút, ahogy mindenből. Ha ezt az illető felismeri, segítséget kérhet akár tőlünk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól is. Egyéni beszélgetés és csoportos forma közül választhat, attól függően, ki hol tud jobban kibontakozni és beszélni a problémájáról: egy segítő vagy hasonló gondokkal küzdők előtt – hívta fel a figyelmet a szakember.

 

Ha külső ok miatt kötünk házasságot

 

A mai modern, rohanó világban eleve sok minden támadja még a stabil kapcsolatokat és az értékeket is. A média vagy a reklámok által közvetített képek, az internet adta csábítás eleve kikezdi azokat, akik amúgy is nehezen köteleződnek el. A magyar társadalom több mint 50 százaléka a kimutatások szerint képtelen elköteleződni, pedig ez a harmonikus házasság mérföldköve.

 

– Azok, akik képtelenek elköteleződni, esetleg nem teljes szívvel, tudatos döntést hozva kötötték össze életüket, hanem mondjuk egy gyermek születése vagy a csábító családtámogatások miatt léptek házasságra, azok akár már az első nehézség után is kilépnének a kapcsolatból. Ráadásul ma már egyre gyakoribb, hogy a párok otthonról sem hoztak megfelelő mintát, nem látták azt, hogy milyen a helyes férfi- és női szerep, nem volt többgenerációs együttélés, nagyszülői minta – magyarázta Horváth Brigitta.

 

Merjünk segítséget kérni

 

– Azonban van megoldás erre is, ha azt teljes szívvel, igazán akarjuk. Gyengédséggel, odafigyeléssel, törődéssel, egy apró kis gesztussal is sokat tehetünk a másikért. Nemcsak magunkat nézni, hanem egy kicsit megállni, figyelni a másik érzésére, lelkiállapotára, hangulatára. Kommunikálni, kérdezni, őszintén, játszmák nélkül Használjuk ki a tavasz közeledtét, menjünk ki a szabadba, akár csak egy sétára is – adott tanácsot a párkapcsolati mediátor. 

Befejezésül pedig megjegyezte: ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudunk megbirkózni a problémáinkkal, merjünk segítséget kérni, a győri Színes Fogadó Tér szenvedélybeteg-szolgálata akár online, telefonon is elérhető. Higgyük el, hogy nem mi leszünk az elsők, és az utolsók sem, akik ezt megteszik a párkapcsolatuk javítása érdekében, és természetesen önmagunkért is. Mert ha rendben vagyunk és szeretjük magunkat, az már fél siker.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában