Közeleg a 3G vége

2022.02.21. 05:54

Elstartolt a retrotelefonok cseréje - ismerjék meg a győri férfit, aki 35 régi mobilt gyűjtött össze - fotók

Május 8-ig a használatban lévő a 3G-s készülékeket cserélik, majd a május 9. és július 17. között a 3G- és 2G-képes készülékek egyaránt cserélhetők lesznek, ha addig kitart az ötmilliárdos keret.

Szeghalmi Balázs

A győri Csapó Gábor 35 retrotelefont őriz gyűjteményben. Fotók: Csapó Balázs

  • Egy hete indult a Nemzeti Média– és Hírközlési Hatóság, valamint az innovációs tárca új mobilkészülék támogatási programja.
  • Az 5 milliárd keretű pályázat célja, hogy az elavult mobiladat-hálózaton működő telefonkészülékek „nyugdíjba vonulhassanak” a 3G-hálózatok megszüntetése előtt.
  • Írásunkban csokorba szedtük a tudnivalókat a telefoncserékről.
  • Portré egy győri gyűjtőről.

Klasszikusok a 2000-es évek elejéről

 

Mielőtt a részletekre térnénk, ismerjék meg Csapó Gábort. A győri úr több száz emléktárgyat gyűjtött a XX. századból – egymilliárd pengős bankjegytől táskarádiókig –, „kincsei” között 35 mobiltelefon is lapul.

 

„A készülékeket családtagoktól, barátoktól kaptam, akad köztük működőképes is. A Nokia 3110-est minden második ember használta a 2000-es évek elején, ez a készülék 2G-képes mobil. Jó barátomnak a közelmúltban is ez a volt a nagybetűs telefon, vagyis amellyel tartotta a kapcsolatot ismerőseivel” – hallottuk. A kisalföldi gyűjtő szerint a szóban forgó mobilt pár éve „felturbózta” a gyártó, a fejlesztés során többek közt nagyobb kijelzőt kapott. Ez nem csak érdekes, fontos információ is egyben. A nyugdíjasok hozzászoktak már jól bevált készülékeikhez, s közülük többen ódzkodnak a váltástól. Számukra jó hír, hogy a gyártók nem vonultatják vissza a régi modelleket, hanem 4G-képes verzióban dobják piacra azokat.

 

A győri gyűjtő készülékei között több működőképes, ám a 3G-hálózatok lekapcsolásával ez a korszak zárul hamarosan.

Határidők

 

Azért is érdemes élni most a telefoncserével, mert a 3G hálózatok napjai meg vannak számlálva hazánkban. A magentás cég közleménye szerint 2022 második félévében tesznek pontot a 3G végére, a az épp nevet váltó másik várhatóan szintén az idei nyáron kezdi meg a hálózat lekapcsolását hazánkban.

 

A készülékcsere-program első szakaszában (február 14. és május 8. között) kizárólag az aktív 3G használók pályázhatnak, a második szakaszban (május 9. és július 17. között) 3G és 2G készülékek egyaránt cserélhetők – ha addig kitart az ötmilliárdos keret. Feltétel tehát, hogy a telefont valóban igénybe vették tavaly július 1. és december 31. között valamelyik hazai 3G vagy 2G hálózaton. Ezt a támogatás igénylésekor ellenőrzik.

 

A fő szabályok

 

Egy ember maximum bruttó 20 ezer forintos támogatást vehet fel legfeljebb 120 ezer forintba kerülő, új, 4G- vagy 5G-képes telefonhoz. Ha az új készülék ára alacsonyabb, mint 20 ezer forint – a netes webshopokban több hagyományos típusú, 4G-képes telefont láttunk 18-19 ezer forintért –, akkor a támogatás a teljes árral egyezik meg.

 

A pályázatot csak a regisztrált kereskedőknél lehet benyújtani. Az összes üzletet megtalálják a mobilcsere.nffku.hu címen. A listán – amely elérhető korábbi hírünkben is – több győri, soproni, mosonmagyaróvári, csornai, kapuvári, fertődi üzletekkel találkoztunk, míg Komárom-Esztergom megyében Tatabányán, Tatán, Komáromban és Oroszlányban válthatunk új mobilra támogatással.

 

Félreértések

 

„Jelentős az érdeklődés a cserék iránt. Abból van némi félreértés, hogy a program szerint csak használatban lévő készülékekre lehet támogatást igényelni.

 

Többen betértek már olyan telefonokkal, amelyeket több éve kapcsoltak be utoljára. Ilyen esetekben a pályázati kiírás szerint egyelőre nem tudunk segíteni” – tudtuk meg Mencsik Istvántól, a FirstPhone Győr ügyvezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában