Cukorbetegség - Ismerd meg, hogy felismerd!

2022.01.30. 10:24

Kampánynapot tartott Győrben a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület - fotók

Az egyesület január 30-án, vasárnap várta az érdeklődőket a Tesco hipermarket áruházban.

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A kampánynap célja, hogy minél szélesebb körben megismertessék a cukorbetegség tüneteit, és azt, hogy hogyan lehet felismerni. Aki felkeresi a standjukat, megismerheti azokat az eszközöket, amelyeket az 1-es típusú diabéteszes gyerekek használnak. Az egyesület tagjai magukon mutatják be, hogy hogyan használják a pent, amivel minden étkezéshez inzulint juttatnak a szervezetükbe, a pumpát, ami modernebb kezelési lehetőség, hiszen ennek használatával csak kétnaponta kell egyet szúrni. Bemutatják a vércukormérő eszközök használatát. Megismerhetik a szenzort, ami folyamatos szövetközi vércukormérést biztosít. Az érdeklődők tanácsokat kaphatnak a helyes táplálkozás összeállításáról és vércukormérésen is részt vehetnek.

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amiben a szervezet inzulin hiányban szenved, azt kívülről kell pótolni. Míg a 2-es típusú cukorbetegségben a felvevő receptorok válnak érzéketlenné  az inzulin iránt. Ez utóbbi diétával és gyógyszeres kezeléssel jól karbantartható - mondta dr. Pap Krisztina, A Győri Gyermekdiabétesz Gondozó munkatársa, a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület elnökségének tagja. 

Nagyon jellemző tünetei vannak. A gyerekekek sokat isznak, sokat pisilnek, fogynak, fáradékonyak. Súlyosabb esetekben teljesen kisiklik az anyagcseréjük, hányás jelentkezhet és akár súlyos tudatvazar is kialakulhat. A legnagyobb probléma, hogy még ma sem ismerik fel időben a betegséget, és a gyerekek jelentős része, az intenzív osztályon, súlyos állapotban kezdik a betegségüket, és csak ezt követően születik meg a diagnózis - emelte ki dr. Pap Krisztina. Hozzátette: Magyarorszagon naponta 1 diabéteszes gyereket fedeznek fel. Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a győri és győr környéki 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált gyerekeket és családjaikat segítse, a gondozóknak nyújtson háttér támogatást a munkájukhoz.

Az sem véletlen, hogy ezt a napot a Tesco Hipermarketben rendezik meg. Az egyesület bekerült az áruházlánc „Ön választ, mi segítünk” programjába, melynek keretében 180 kezdeményezés támogatására összesen 42 000 000 forintot adományoznak a vásárlók szavaztai alapján. A 10. fordulóba Győr-Moson-Sopron megyéből kilenc szervezetet választottak ki. 

 

A vásárlások után kapott zsentonokkal 3 körzetben adhatják le a voksaikat. 

 

Győrben és környékén:  Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület, Papák, Mamák, Csemeték Egyesülete, Egy a világunk Alapítvány

Mosonmagyaróváron és környékén: Daniló Sportegyesület, Hospice-Segítő Kéz Alapítvány, Lehetőség Családoknak 2005 Alapítvány

Sopronban és környékén: Oázis Kultúrális és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., Shotokan Tigrisek Sportegyesület, WindDogs Sport és Terápiás Kutyás Egyesület.

 

A szervezetek nevére kattintva megismerheti a programjukat.

Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület egésznapos kampányt tartott

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában