Itt a farsang

2022.01.16. 14:54

Győrben keresettek a jelmezek - Ma már csak kevesen vállalkoznak rá, hogy maguk készítsék

Noha az első farsangi felvonulások és bálok csak január végén lesznek az iskolákban és az óvodákban, a boltok már felszerelkeztek jelmezekkel.

Liliána és Ármin, az Örömhír iskola diákjai jelmezt próbálnak. Még van idő eldönteni, mi lesz a befutó.

Forrás: Nagy Gábor / Kisalföld

– A törzsvásárlóink már nagyrészt beszerezték a kosztümöket – mondja Horvát Csilla, a Háda turkálólánc plázabéli üzletének vezetője. Január elején töltötték fel az állványokat és tárolókat, a jelmezek kilóját 3500 forint körül árulják, a kosztümök és kiegészítők kétharmadát már el is vitték. 
 

A játék- és ruhaüzletekben egész évben találunk jelmezt, de nagyobb mennyiséggel általában év elején várják a vásárlókat, a kölcsönzés pedig egy-két hét csúszással, a napokban indul. 
 

Bár sok szülő tekint nosztalgiával gyermekkora kézműves jelmezeire, mégsem vállal vesződséget egyetlen nap kedvéért, hogy aztán több óra munkája a kukában landoljon. Hiszen jövő ilyenkorra kinövi a gyerek, és már más szerepbe szeretne bújni. 
Sokan időhiányra, mások a kézügyességük hiányára hivatkozva választják inkább a vásárlást, kölcsönzést, vagy keresik a használt jelmezeket. 
 

– Egyre kevesebben készítik otthon a jelmezt, inkább megveszik – mondja Mészárosné Nagy Henrietta, a győrszemerei óvoda vezetője. A legnagyobb népszerűségnek a mesehősök örvendenek az oviban: a Pókember, tündérek, királykisasszonyok, pár éve különösen is Elza és Anna. 
 

Tavaly Pókember volt, idén a farsangi Superman-jelmezt kérte karácsonyra Nitsmann Ágnes kisfia, Gergő. 
 

– Volt, hogy béreltünk, de már évek óta online rendelem. Mindig megtalálom azt, ami épp a sztár a gyerekek számára, és méreteket is találok. 
 

A webáruházak kínálatában maszkokat és kiegészítőket pár száz forinttól, kosztümöket 3500 forinttól felfelé találhatunk. 
 

Azért akad olyan, aki vállalkozik a kézműves megoldásra: a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai intézményben a pedagógusok például a gyerekekkel együtt készítik el a jelmezeket. Ezzel is könnyítenek a szülők terhein, akiknek így csak a harapnivalóra van gondjuk. 

 

– A gyerekek egyéni kéréseit figyelembe véve készülnek el a jelmezek, a képességeiket figyelembe véve pedig a zenés produkciók – mondja Várhegyi Norbertné, az iskolai munkaközösség vezetője. – Fontos, hogy a kedvenc mesehősüknek öltözhessenek, az előző években a Jégvarázs volt a nagy sláger, de az is, hogy a kosztüm kényelmes legyen, jól érezzék magukat benne. Minden évben más csoport szervezi a farsangot, a mulatság és a tombola idén sem marad el. Mivel a szülőket nem tudjuk meghívni, gondoltunk rá, hogy videóra vesszük a zenés, táncos előadásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában