Az utolsó képzések zárulnak a régi rendszerben

2021.12.28. 08:27

Viszlát, OKJ! Győr-Moson-Sopron megyében is készen állnak a változásokra a képzőhelyek

A legtöbb képzőhelyen már az utolsó, még OKJ-s rendszerben szakmát szerző tanulók is a vizsgára készülnek. Sok helyen még ősz közepén is csatlakoztak a már folyamatban lévő képzésekhez. Megnéztük, milyen változásokat hoz az új rendszer.

Dániel Viktória

Szakvizsga a Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumban.

Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

Pintér Erika mesteroktató évek óta tart műkörömépítő- és lábápoló képzéseket. Az OKJ-s tanfolyamok kifutásával nekik is újítaniuk kellett. 

 

– Már az utolsó tanulók is végeztek, akik még a régi rendszerben kezdték el a szakmát. Most ugyanezen a területen dolgozunk tovább, csak épp egy nemzetközi angol képzés keretein belül. A vizsgáztatáshoz Angliából jönnek majd szakemberek, de a tanfolyam elvégzéséhez nem szükséges nyelvtudás. Mind az online tananyagok, mind pedig a kontakt órák magyarul vannak, a végső számadásnál pedig fordítók segítik majd az angolul nem tudó vizsgázókat. 

 

Pintér Erika elmondta, az oktatott elméleti és gyakorlati ismeretek teljes mértékben lefedik a korábbi OKJ-s ismeretanyagot. Viszont a 13–14 hetes kurzus nagy segítség lehet azoknak, akik felnőttként, viszonylag kevés szabadidővel szeretnének új szakmát szerezni. 

 

– Az új szakképzési rendszerben körülbelül 5 év a kéz- és lábápoló-képesítés megszerzése, felnőttképzési szinten pedig 2 év. Nálunk heti egy kontakt gyakorlati órával és természetesen otthoni felkészüléssel három és fél hónap alatt jutunk el a vizsgáig. A megszerzett angol bizonyítványt honosítani kell, és ezt követően állhat munkába az ember. 

Pintér Erika és tanítványa, Czanka-Petrovicz Nikolett

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

 

A Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumban a 9. és 10. évfolyamosok már a szakmajegyzék szerinti ágazatban tanulnak. Az új szakképzésben átfogóbb, komplexebb ismereteket sajátíthatnak el a tanulók. 

 

– Mind a technikum, mind pedig a szakképző iskola terén sok változás történt. A technikumi képzés 5 éves lett, a nyelvi osztályok képzése esetén 6 évet ölel fel a tanulmányi időszak. A 9–10. évfolyamon turizmus–vendéglátás ágazatban folyik alapoktatás. A 10. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek a tanulók, szakmát választanak, majd az adott szakmában folytatják a tanulmányaikat. A 12. évfolyam végén előre hozott érettségi vizsgát tesznek közismereti tantárgyakból, a 13. évfolyam végén pedig idegen nyelvből és szakmai tantárgyakból érettségiznek – mondta el Baloghné Pálfi Edina igazgató. – A szakképző iskolai képzésben valamivel rövidebb, 3 év a képzési idő. A 9. évfolyam végén ágazati alapvizsgát tesznek a diákok és ezt követően rendszerint duális partnereknél, az iskolával együttműködve sajátítják el választott szakmájuk fortélyait. 

 

Az igazgató azt is hozzátette, hogy az oktatók nagyon keményen dolgoznak, hogy az új rendszer elvárásainak megfelelő, komplex képzést hozzanak létre. 

– Mivel az első években átfogó turisztikai és vendéglátó-ismereteket sajátítanak el a diákok, ezért az ágazati vizsga után szakosodnak. Ez is segíti a diákokat abban, hogy olyan hivatást válasszanak, amit szeretnek és örömmel csinálnak. Ráadásul a más rokon ágazatokról szerzett alapismeretek a későbbi munkájuk során is a segítségükre válhatnak. 

 

Az intézményben jelenleg 977 diák tanul nappali képzési rendszerben és 162 felnőttképzési jogviszonyban, akik a pincér-, szakács-, cukrász- vagy valamely turisztikai szakmát szeretnék elsajátítani. A pandémia ellenére most is voltak olyan képzések, ahol tízszeres volt a túljelentkezés. 

 

– Az új rendszer másik pozitívuma, hogy a felnőttek szakmai oktatásában az előzetes szakmai ismereteket, illetve tapasztalatokat be tudjuk számítani. Így a kétéves képzés akár a felére is rövidülhet – tette hozzá Baloghné Pálfi Edina. 

 

Az aranykalászos gazda képzésből is már csak a 2020. december 31-ig elindított képzések futnak ki. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál elmondták, az új rendszerben továbbra is elérhető az aranykalászos gazda képzés, amely a gazdaszakma egyik részszakmája. Az oktatás iskolarendszerben, műhelyiskolában folyik, a résztvevők fél-, két év alatt teljesíthetik a képzést. Az elsajátítandó tananyag hasonló az OKJ-s képzéshez, amit korszerű, gazdálkodást segítő, precíziós gazdálkodással kapcsolatos ismeretekkel bővítettek. További változás, hogy különválik a képzés és a vizsgáztatás, az utóbbit ezentúl akkreditált vizsgaközpontokban tehetik le a résztvevők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában