Mostoha körülmények között él Győrben Sárközi Tibor és családja. Olvasóink adományával egy kicsit szebb lehet a karácsonyuk

Sárközi Tibort ágyba kényszerítették a betegségei, felesége, Mónika ápolja fáradhatatlanul. Kislányukkal mindössze negyvenezer forintból élnek Győrben. Olvasóink 200 ezer forint adománnyal segítették a családot a Jóakarat hídja alapítványon keresztül, hogy szebb legyen a karácsonyuk.

Bella Violetta

Frauhammer Mónika és Sárközi Tibor

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A 61 éves Sárközi Tibort olyan régen ápolja felesége, Frauhammer Mónika, hogy már nem is emlékszik, csinált-e mást valaha. Mostoha körülmények között élnek, a falak penészesek, az ablak üvegtáblája darabokban, a feltöltős villanyóra folyamatosan sípol: le fog merülni.

Tibor azt mondja, utolsó munkahelyén meg voltak vele elégedve. Az egészsége már akkor sem volt tökéletes, de betegen is bejárt, hogy legyen betevő falat a gyerekeknek. Magas vérnyomása és szívbetegsége folyamatosan rontotta az életminőségét. Biciklibe kapaszkodva még sokáig tudott járni, de két éve már a kapuig sem jut el. Ahogy leesett a lábáról, a mozgáshiány miatt a súly is rakódik rá, ami ront az állapotán. Ördögi kör ez, azt mondja. Felfekvései keletkeztek a sok üléstől és fekvéstől.

– Úgy fáj, mintha égési sérüléseim lennének. Már a melegítőnadrágot sem tudom felvenni, mert a ruha is kínoz.

Szakápolásra, speciális ágyra volna szüksége, de nem látnak anyagi lehetőséget minderre, így tovább romlik az állapota. Orbáncos, dagadt és sebes a lába. Azt mondja, nem használ a drága krém. Három nagy szatyor gyógyszer – mutatja a feleség, pedig nem mindet tudják kiváltani, amire szükség volna. Hol hiánycikk, hol nekik nem telik rá. Szeretnék elintézni, hogy az asszony ápolási díjat kapjon, mert nem tudja magára hagyni párját. Jelenleg a Tibornak járó 28.500 Ft-os járadékból és a legkisebb lányuk után kapott családi pótlékból élnek.

Legnagyobb lányuk már nem él velük, férjhez ment. Húszéves fiuk nagyon sokat dolgozik, de nem tud hazaadni. Kiskorú lányuk csecsemőgondozónak tanul, nagyon büszkék a kitűnő eredményeire.

– Szeretnék egy kicsit még életben maradni közöttük, hogy lássam, mi lesz belőlük – mondja Sárközi Tibor.

A lakásban nincs víz: tisztálkodni, a férj sebeit mosni, főzni is a kútról hordja a vizet Mónika. De ő jár boltba vagy a gyógyszerek után is, és ha kell, gyűjtöget: kartont, fát, alumíniumdobozt, bármit, amit hasznosítani tudnak, vagy amit el lehet adni.

– Tudom, hogy sok a Mónika vállára nehezedő súly, de nem tudok mit csinálni – mondja Tibor.

Arra büszkék, hogy sosem nyúltak senki tulajdonához.

A gázkonvektor hibás, össze is gyűjtöttek vele 40 ezer forint tartozást. Kétszázharmincezer forint a lakáson is van, pedig már törlesztettek belőle. Fürdőszobájuk nincs. Ami az lehetne, ott beszakadt a tető, használhatatlan. Mónika vállalna otthon végezhető munkát, hogy a család anyagi terhei csökkenjenek, de amíg férje ennyire elesett állapotban van, ez elképzelhetetlen. Tibort sokszor elfogja a csüggedés:

– Ha nem javul az állapotom, nem tudom, mi lesz velünk.

Alapítványi támogatás

Ha önök is szeretnék segíteni, szebbé, melegebbé, meghittebbé tenni a szeretet ünnepét, adományaikat a november 13-i lapban talált csekken is befizethetik, de átutalással a 12096705-01312657-00100008-as számlaszámra is eljuttathatják. Az alapítvány segítségét kérők, a rászorulókat ajánlók leveleit a Kisalföld szerkesztőség, 9021 Győr, Újlak utca 4/A címre vagy az [email protected] e-mail-címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában