Széchenyi-egyetem

2021.12.18. 13:49

Ma is a győri Széchenyi István Egyetemet választaná a frissdiplomás volt iraki hallgató

„Jelentősen fejlődtem a szakmámban, és sok új barátot is szereztem. Élményeket is kaptam a diplomám mellé” – emlékszik vissza a Győrben eltöltött évekre Jawad Mustafa, aki néhány hónapja végzett infrastruktúra-építőmérnök mesterszakon a Széchenyi István Egyetemen. Az iraki fiatalember fél évtizednyi munkaviszony után döntött úgy, hogy a folyók városában folytatja tanulmányait, s mint elárulta, ma sem választana másképp.

Széchenyi-egyetem

Jawad az International Dinner eseményen, ahol épp hagyományos iraki ételt készít.

 

A Széchenyi István Egyetem évről évre több nemzetközi hallgatót vonz a világ számos országából, amely jól jelzi az intézmény külföldi hírnevét és megbecsültségét. A minőségi angol nyelvű képzések, a szakmai tudást elmélyítő kutatási lehetőségek és nem utolsó sorban a szabadidő kellemes eltöltését biztosító izgalmas programok színvonalas szolgáltatáscsomaggá állnak össze, ami miatt megéri Győrben tanulni. Hogy ez mennyire így van, jól példázza Jawad Mustafa története is.

 

Jawad alig néhány hónapja végzett az intézmény infrastruktúra-építőmérnök mesterszakán, azóta már ismét hazájában, Irakban él és dolgozik. A fiatal szakember több évet eltöltött szakmájában, mielőtt belevágott élete egyik legnagyobb kalandjába: úgy döntött, hogy Győrben, a Széchenyi István Egyetemen folytatja tanulmányait. Mint megtudtuk, szeretett volna jártasabb lenni az infrastruktúra-fenntartás, pontosabban a közlekedési rendszerek területén, különös tekintettel a földrengésbiztos építkezésekre. Ezzel kapcsolatban megtalálta számítását Győrben, ahol többek között talajszilárdsági elemzésekkel is foglalkozhatott.

„Azelőtt sosem találkoztam még hóval” – elevenítette fel emlékeit a fiatal mérnök.

 

„A képzés mindent biztosított, ami érdekes volt számomra, így azt gondolom, értékes tudásra tettem szert Győrben. Szakmailag rengeteg fejlődtem, de ami ennél is fontosabb, megtaláltam az egyensúlyt az egyetem és a magánéletem között. Ez azt jelenti, hogy miközben a tudományos életben sikereket értem el, konferenciákon vettem részt, dolgozatokat írtam, kellemesen töltöttem a szabadidőmet” – tette mérlegre a Széchenyi-egyetemen eltöltött időszakot Jawad, aki ittléte alatt rengeteg programon részt vett mind a campuson, mind a városban, sőt több európai országba is elutazott, például Franciaországba és Spanyolországba. A legkedvesebb emlékek ennek ellenére Győrhöz kötik.

 

„Megszámlálhatatlanul sok csodálatos pillanatot éltem át az egyetemen. Sosem felejtem el, amikor 2019 őszén a hallgatói önkormányzat és a nemzetközi hallgatókat segítő mentorhálózat nemzetközi vacsorát szervezett, s a hallgatók a saját konyhájuk szerinti ételeiket mutatták be egymásnak. A mai napig mesélem iraki kollégiáimnak, hogy a dolma nevű hagyományos ételünk a legjobbak közé került a versenyben, ahol egyébként Mexikón át Szíriától Kínáig mindenféle ország ételeivel találkoztunk” – idézte fel a felejthetetlen epizódot.

Jawad Mustafa több évnyi munkaviszony után érkezett a Széchenyi-egyetem mesterszakára.

 

Jawad megjegyezte, imponált számára Győr hosszú történelme, rögtön beleszeretett a barokk belvárosba. Építőmérnökként lenyűgözte a város közlekedési infrastruktúrája is, amelyet szervezettnek és hatékonynak ítélt meg, különösen tetszett neki a különleges belvárosi körjárat, azaz az ingyenes citybusz szolgáltatása. A campust második otthonának nevezte, ahol minden megtalálható a sportcsarnoktól a bárokon át a kollégium szomszédságában elterülő erdőig.

 

„Talán furán hangzik, de egyik legmaradandóbb élményem a hó volt Győrben” – vetette fel, hozzátéve, Bagdadban sosem találkozott még ezzel a természeti jelenséggel. „Amikor sűrű pelyhekben elkezdett hullani a hó, nem győztem betelni a látvánnyal, rögtön kimentem a szabadba. Mai napig jó szívvel tekintek vissza arra a napra, különleges emlék számomra” – fogalmazott.

 

Jawad jelenleg egy német tervezőiroda munkatársa Bagdadban, ahol a minőségbiztosítási részleg vezetőjeként dolgozik. Úgy véli, karrierje újabb lendületet vett, mióta hazatért, amihez nagyban hozzájárult a Győrben szerzett szakmai tudás. Mint elmondta, úgy érzi, befektetése hamar megtérült, így ma sem döntene másként, mint két évvel ezelőtt, amikor jelentkezett a Széchenyi István Egyetemre.

 

„Hálás vagyok oktatóimnak, akik támogattak minden törekvésemben. Lehetetlen szavakba önteni azt a sok segítséget és bátorítást, amit kaptam, és aminek köszönhetően sikeresen befejeztem a kutatási projektemet. Mindig szeretettel fogok rájuk emlékezni” – zárta szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában