Ünnepváró

2021.12.01. 12:49

Koncertek, vásár és gyertyagyújtások színesítik az adventet a magyaróvári várban

Múlt vasárnap az első gyertya meggyújtásával megkezdődött az ünnepvárás a megszépült magyaróvári várban is. A lovagterem adventi koncertek helyszíne lesz. Két adventi hétvégén fényfestéssel teszik díszesebbé a várat és a felújított várkaput.

Mészely Réka

Forrás: Kisalföld

Fotó: Mészely Réka

Sok érdeklődő jelent meg múlt vasárnap az első adventi gyertya meggyújtásán a magyar­óvári várban. Zsódi Viktor, a piarista iskola igazgatójának ünnepi gondolatai, az intézmény diákjainak műsora után dr. Szalka Éva dékán gyújtotta meg az első lángot az udvaron lévő hatalmas adventi koszorún. Péntek Marica, a Széchenyi-egyetem mosonmagyar­óvári intézményének vezetője invitálta az érdeklődőket a további adventi programokra.

– Elegáns, visszafogott, polgári adventi várakozást kínálunk és kívánunk – kezdte beszélgetésünket az intézményvezető. – A felújított óvári vár működésében, üzemeltetésében ugyan történtek változások, köszönhetően az egyetem hozzáértő vezetésének, ám gondolkodásmódja szerint még diák-, turista- és emberközpontúbb lett és lesz. A felújítás utáni időszak sok újdonságot hozott magával, az óvári emberek, a turisták kaptak egy új látogatóközpontot, amelyben működik kiállítótér, kávézó, ajándékbolt, és a külterek is új köntösbe öltöztek. A várárokban kültéri színpad kapott helyet, szép lett a vár körüli sétány is.

Gondoltunk egy nagyot, és elhatároztuk, az idei évtől kezdve szeretnénk hagyományt teremteni: kezdjük visszafogottan, elegánsan az egyetem égisze alatt az új adventi készülődést az óvári várban. Egyetemünk mindig szerényen és alázattal, ám kitekintő nyitottsággal lépked előre. Szeretnénk összehangolni programjainkat az önkormányzattal és az itt működő szervezetekkel, köztük a Flesch Nonprofit kft.-vel. A mosonmagyaróvári városvezetés mellénk állt, és két adventi hétvégén fényfestéssel teszik díszesebbé a várat és a felújított várkaput is december 10–24. között. Egyik ötlet hozta a másikat, egyik szeretet generálta az újabb felajánlást, így alakult ki ebben a nehéz időszakban az az összefogás, amit kínálunk Mosonmagyaróvárnak, az itt lakóknak és az ide látogatóknak – fogalmazott az intézményvezető.

December 1-jén a Sabbathsong zenekar ad telt házas koncertet a lovagteremben. December 11–12-én és 18–19-én helyi kórusok lépnek fel a várban. December 11-én délután 5 órakor Jávorkai Sándor és Ádám, világhírű hegedű- és gordonkaművészek koncertje hangol az ünnepre a lovagteremben, másnap Bakos-Kiss Gábor Frank Sinatra zenés estje szórakoztat. December 18-án 5 órakor a Győri Filharmonikus Zenekar ad adventi koncertet, másnap 3 órától Szekeres Adrien Zongorára hangolva címmel koncertezik. Jegyek a Strauss kávézóban és a múzeumban vásárolhatóak. Az adventi időszakban a kiállítótérben egy időszaki kiállítás is lesz Gaal Ryta fotóművész jóvoltából. Alkotásai december 11-től január 11-ig tekinthetőek meg. Továbbá helyi termékek vására is nyílik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában