Újabb rohamok előtt

2021.12.28. 07:42

Kampány a boltosokért - Hagyjuk az üzlet előtt az indulatokat

December eleje óta nemzetközi mozgalom erősíti a hazai Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének kezdeményezését. Világszerte tapasztalható a jelenség: a világjárvánnyal meghatványozódott a boltokban dolgozókat érő erőszak, zaklatás és visszaélés.

D. Pusztai Andrea

Illusztráció

Forrás: Havran Zoltán / MW

Fotó: Havran Zoltán

– Elfáradtak a dolgozóink, a nap huszonnégy órájában talpon voltak, őszintén remélem, hogy ez alatt a pár nap alatt, amíg a boltok zárva voltak, tudtak egy kicsit pihenni – nyilatkozta a Kisalföldnek Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke, a szervezet Győr-Moson-Sopron megyei titkára, arra kérve minden vásárlót: legyenek türelmesek, amikor betérnek egy üzletbe. 

 

– A járvány mindenkit próbára tesz, a kereskedelemben dolgozókra mégis többszörös teher hárul. Ők nem vonulhattak home office-ba a legnehezebb hónapokban sem, a fertőzési kockázat ellenére is hajnalban kelnek, feltöltik a polcokat, kiszolgálják a vásárlókat. Pedig a Covid őket sem kíméli, és ha valaki megbetegszik vagy otthon kell maradnia karanténba került óvodás, iskolás gyermekével, a talpon maradtakra feszesebb munkatempó vár – mondta az alelnök, hozzátéve: a karácsonyi rohamnak vége, de hamarosan jön a nagy szilveszteri bevásárlás ideje, aztán az év eleji akciók, a két ünnep között pedig a legtöbben árucsere miatt térnek vissza újra az üzletekbe. 

 

– Sajnos az emberek sokszor elég idegesek, ami a kereskedelemben dolgozókon csattan. Hagyjuk az üzlet előtt az indulatokat és vigyázzunk egymásra! Tartsuk be az intézkedéseket, ügyeljünk a távolságtartásra, használjuk szabályosan a maszkot! – kérte lapunkon keresztül is. 

 

A kereskedelemben dolgozók érdekeit nemzetközi szinten képviselő UNI Global Union december elején kampányt indított. Egy szerte a világban tapasztalható jelenségre hívják fel a figyelmet: a járvánnyal egekbe szökött az alkalmazottakat érő erőszak, zaklatás és visszaélés. 

A KASZ áprilisban – Magyarországon elsőként – érdekvédelmi céllal petíciót indított, amelyet a kasz.hu honlapon bárki elolvashat. Ebben kérnek a kereskedelemben dolgozók számára a tisztelet mellett havi minimum egy szabad hétvégét, két műszak között legalább 11 óra pihenőidőt és gyümölcsöt. 

 

– Gyűlnek az aláírások, és aminek különösen örülünk, hogy nem csak kereskedelmi dolgozók csatlakoznak hozzánk. Év elején az első feladataink között lesz folytatni a kampányt – erősítette meg Potyondi Antal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában