A klasszikus fajták a népszerűbbek

2021.12.03. 20:34

Jobb és olcsóbb a dió és a mák, ízes lesz az idei bejgli

Simon Roberta

Kuti Ferencné kereskedő a győri vásárcsarnokban 4000 forintot kér az első osztályú dióbélnek kilójáért. Pár száz forinttal kevesebbet, mint tavaly. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapo Balazs

Az ünnepi sütemények fontos hozzávalói a dió és a mák. Nemcsak a leggyakrabban készített bejglik főszereplői, hanem a sokak által kedvelt zserbó vagy flódni alapanyagai is. A tavalyi évhez képest idén több és jobb a termés dióból és mákból, de a piaci áruk csak minimálisan csökkent. Már harminc éve kínálja portékáját a győri vásárcsarnokban Kuti Ferenc és felesége. A zöldségek és gyümölcsök mellett a dió és a mák is szerepel a kínálatukban.

– A dióburokfúró légy rengeteg kárt okozott, de egyre felkészültebbek már a gazdák és eredményesen védekeznek ellene. Persze idén is hallottunk olyanról, akinek meggyűlt a baja a kártevővel. Voltak, akik a tavaszi fagyokkal küzdöttek, de összességében azt mondhatom, több és jobb termés volt idén. Az árak is kissé alacsonyabbak lettek – mondta a győri kereskedő.

– Karácsony közeledtével szinte nincs olyan magyar család, ahol ne kerülne az ünnepi asztalra bejgli. Nálunk is megoszlanak a vélemények, ki a diósat, ki a mákosat szereti jobban. Ugyan még nincs itt a szezonja, de akad, aki már most vásárol diót és mákot az ünnepi süteményekhez. A nagyobb rohamra a karácsonyi héten számítunk. Aki jól tárolta, akár még a tavalyit is fel tudja használni – fogalmazott Kuti Ferencné győri kereskedő.

Kuti Ferencné kereskedő a győri vásárcsarnokban 4000 forintot kér az első osztályú dióbélnek kilójáért. Pár száz forinttal kevesebbet, mint tavaly. Fotó: Csapó Balázs

Az árusok között végigsétálva láttuk, hogy szinte mindenkinél akadt néhány kiló dió vagy mák. Előbbi kilója a győri vásárcsarnokban 4000 forint körül van. A szemes mák és a darált között nincs sok különbség árban, negyed kilót 600 forintért lehet kapni. Az olcsóbb szemest főként azok vásárolják, akiknek van a kamra mélyén elrejtve egy nagymamától örökölt mákdarálójuk. – Régen a piaci standokon is árultak darálókat, de mára kikoptak. A mák darálása problémásabb, így daráltan és szemesen is kapható nálunk, természetesen egyik sem cukrozott – tette hozzá Kuti Ferenc.

A megkérdezett vevők között is megoszlott, hogy melyik ízű bejgli a favorit, de az kiderült, hogy a mennyiséget nagymértékben befolyásolja az alapanyagok ára. Van, aki azt mondta, inkább nem is készít idén, mert az élelmiszerárak növekedésével költségesebb lesz a karácsonyi finomság elkészítése, mintha megvenné készen.

– Nálunk minden évben kerül az asztalra bejgli, a favorit a szatmári szilvalekváros-mákos. Csak karácsonykor készítem, így nem mondanánk le az olcsóbb bolti verzióért sem – árulta el lapunknak Gaál Anikó.

A győri vásárcsarnokban Kuti Ferenc szemes és darált mákot is árul. A cukrozatlan negyedkilós kiszerelésért idén 600 forintot kell fizetnünk. Fotó: Csapó Balázs

Szerencsére rengeteg fűszer és praktika létezik, amelyekkel kiemelhetjük, vagy esetleg elnyomhatjuk az eredeti ízeket. A diós bejglibe rendszerint reszelt narancshéj, a mákosba pedig citromhéj kerül leggyak- rabban. A klasszikus ízek mellett a gesztenyés viszi a pálmát, de az sem ritka, hogy túró, marcipán, lekvár vagy akár kakaós ízesítésű töltelék kerül a tekercsekbe. De olyan vásárlóval is találkoztunk, aki egyáltalán nem szereti a bejglit.

– A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a szemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná – mondta el Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet ügyvezetője, akinek termékei a győri vásárcsarnokban is megtalálhatók. – Az aratást követően is el lehet rontani az egészséges mák ízét, például úgy, ha nem esik át alapos tisztításon. Nagyjából egy évig őrzi meg kiváló minőségét, azt követően a benne lévő olajtartalom öregedésével arányosan keseredik az íze. A vásárlóknak is azt szoktuk tanácsolni, hogy ha nagyobb mennyiséget vesznek, hosszabb távra, mindenképpen őrlés nélkül, hűvös helyen tárolják – tanácsolta.

A mák termesztése általában komoly kihívás elé állítja a gazdákat, hiszen a legtöbb mezőgazdasági termékhez hasonlóan ezt is erőteljesen befolyásolják az időjárási körülmények. – Az idei év ebből a szempontból szerencsés volt, a gazdák jó minőségű és bőséges termést takaríthattak be. Az egyedüli nehézséget az jelentette, hogy az utóbbi időben számos növényvédő szert vontak ki a forgalomból úgy, hogy nincs alternatívája. Ez arra sarkallja a termelőket, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre, illetve folyamatosan térjenek át a környezetbarát megoldásokra – ismertette Tóth Arnold.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában