Támogatott tartalom

2021.12.16. 21:43

A Red Bull volt mérnökétől tanulhattak

A Széchenyi-Egyetem járműmérnök mesterszakán is nagyon fontosnak tartják a gyakorlatorientált képzést.

Fülöp Tamás, dr. Feszty Dániel és Szabó Benedek a Széchenyi István Egyetem laborépületében. Fotó: Horváth Márton

Az egyik legismertebb magyar mérnök, a korábban éveken át a Red Bull Racing Forma–1-es csapatánál szerkezeti elemzőként dolgozó dr. Kling Sándor tartott előadást a győri Széchenyi István Egyetem járműmérnök mesterszakán tanuló fiataloknak. A hallgatók örültek a lehetőségnek, és úgy érzik, hogy az intézményben értékes gyakorlati tudásra tehetnek szert. 

A Széchenyi István Egyetem célja, hogy gyakorlatorientált képzéseken keresztül a hallgatóinak olyan tudást nyújtson, amellyel még értékesebbé válik az általuk megszerzett diploma, és megállják a helyüket a munkaerőpiacon. Erre példa az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar angol nyelvű járműmérnök képzése, amelynek Kifáradás és élettartam című tantárgyát a győri Audi Hungaria Zrt. két kiváló szakembere viszi, s legutóbb vendégként dr. Kling Sándor, az első olyan magyar mérnök tartott előadást, aki a hazai oktatási rendszerből került a Forma–1 világába.

„Amikor még egyetemistaként egy Formula Student-csapatban kezdtem tevékenykedni, rájöttem, mennyire fontos, hogy az elmélet mellett gyakorlati ismereteket is szerezzek. Azóta mindig szívesen segítek abban, hogy a fiatalok fejlődjenek. Ezért is mondtam örömmel igent a felkérésre, hogy előadást tartsak. A Széchenyi István Egyetem nagy fejlődésen megy keresztül. Van egy vlogunk, amelynek kapcsán már az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar képzéseibe is betekintést nyertünk: lenyűgözött bennünket, milyen kutatásokat folytatnak, milyen korszerű eszközökkel dolgoznak” – ecsetelte a kérdésünkre dr. Kling Sándor, aki korábban több éven át főállásban dolgozott a Red Bull Racing istállónál, és a csapat idei autójának is volt olyan része, amelynek tervezésében részt vett.

Az órán jelen volt Szalay Krisztián Nógrád megyei hallgató is, aki megtiszteltetésnek érezte, hogy ilyen neves szakember tartott számukra előadást, és osztotta meg velük a tudását, a száguldó cirkuszban szerzett tapasztalatait.

„Hálásak voltunk ezért a lehetőségért. A képzés legnagyobb előnye, hogy olyanoktól tanulhatunk, akik az adott szakterülettel a gyakorlatban is foglalkoznak, ami rendkívül értékes” – fogalmazott.

A tantárgyat oktató két szakember, Szabó Benedek és Fülöp Tamás szimulációs fejlesztőmérnökként a győri Audi Hungaria Zrt. járműfejlesztésén dolgozik, ahol alkatrészek, koncepciók kiértékelését végzik számítógépes modellek segítségével.

„Nagyon szeretünk tanítani, és a tárgy szerencsére egyre népszerűbb. A legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az elmélet és a gyakorlat között, ezért sok konkrét példát, problémát is bemutatunk, akár a saját munkánkból is. Emellett arra törekszünk, hogy a hallgatók időről időre más szakembereket is hallhassanak vendég előadóként” – fogalmazott Szabó Benedek. Fülöp Tamás hozzátette: nagy megtiszteltetést jelent számukra, hogy egyetemi katedrára állhatnak, amiben a munkahelyük, az Audi is maximálisan támogatja őket.

„Rendkívül izgalmas ebben részt venni. Az órákon mi is tanulunk, mert nagyobb perspektívából kell átlátnunk a szakterületünket, mint a napi munka során” – jegyezte meg.

Dr. Feszty Dániel, a Széchenyi István Egyetem Járműfejlesztési Tanszékének vezetője úgy látja, az intézmény védjegye éppen az, hogy szorosan együttműködik az iparral, a többi között annak érdekében, hogy a hallgatók a legfrissebb tudást sajátíthassák el.

„A klasszikus egyetemi oktatásban a fiatalok gyakran túl elméleti ismereteket hallanak. Mi viszont arra törekszünk, hogy azokra a részekre is összpontosítsunk, amelyek a gyakorlatban szükségesek. Erre volt példa Kling Sándor előadása is. A kurzusainkat a gazdaság igényeihez igazítjuk, és rendszeresen áttekintjük, frissítjük a tananyagot. A diákok mindezt rendkívül pozitívan élik meg” – osztotta meg velünk a tapasztalatait a professzor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában