Álomerdő

2021.11.02. 20:56

Tanító bácsi fakanállal – A természet szeretetére nevel a győrsági Szabó Krisztián

Tanító bácsi fakanállal – mindenki így ismeri a győrsági Szabó Krisztiánt, akinek oktató-nevelő munkáját a természet szeretetére való nevelés fontossága, a művészeti nevelés sokszínűsége és a néphagyományok továbbadásának vágya hatja át. Nemrég jelent meg a különleges projektet bemutató könyv Álomerdő címmel.

Gyurina Zsolt

20211020 Győrság A Győrsági tanító bácsi Szabó Krisztián a Tanító bácsi fakanállal blog szerzője Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Szabó Krisztián öt éve tanít a győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában, de szülőfalujában, Győrságon is vezet foglalkozásokat. Hetedik éve szervezi a Győrsági Tehetség- és Értéknapot, amelynek keretében négy kategóriában díjazzák a tehetséges gyerekeket. Számos szakmai elismerése mellett lapunknál és több szervezetnél is jelölt volt már az év férfi pedagógusa címre.

Fotó: Nagy Gábor

Sütés-főzés

– Az Álomerdő projektben összevontam négy területet, a természetismeretet, a gasztronómiát, a néprajzot, a művészetet. A projektnek szakkör, műhely, álommenza, tábor változata van. Az Álomerdő új tanulási környezetben – mint például az iskolakert, erdő, istálló, tankonyha – megvalósuló és korszerű oktatási módszereket, eszközöket alkalmazó komplex projekt – meséli Szabó Krisztián. Az eszközök közé sorolható a művészet­­­- te­rápia, a fejlesztő értékelés, az önértékelő és társértékelő kártya. A projekt bemutatása sikeres lett, két országos dobogós helyezést is elért a tudományos diákköri konferenciákon. A projektet Győrságon a Kodály-iskolában és a gönyűi Kék Duna Óvodában is átvették.

– Egy új tevékenységet, a gasztronómiát, a sütés-főzést is bevontam a foglalkozásaimba, ez az egyik egyedi pontja a projektemnek. A sütés-főzés az értelmi intelligencia mellett segít a gyerekek érzelmi intelligenciájának, szociális kompetenciáinak fejlesztésében. A gasztronómia az életre nevelés alapja. Csak akkor lehetünk egészek, ha a szívet, a lelket is tápláljuk – vallja.

Fotó: Nagy Gábor

Szagolni, ízlelni

– Kiemelten a fenntartható fejlődés, a környezettudatos magatartás, a közösségépítés, a negatív élmények feldolgozása, a családi értékek és a toleranciára nevelés – megismerkedünk például az autizmussal – áll a középpontjában. Minden hónaphoz egy nagy téma kapcsolódik, mint a színek, a természetvédelem, a lakóhely. Tapasztalati úton, az érzékszervek bevonásával tanulnak. Nemcsak hallgatják, tapintják, szagolják a tananyagot, hanem meg is ízlelik a gyerekek.

– A közös sütés-főzések segítségével kívánom felhívni a figyelmet az együtt eltöltött hasznos időre, az ünnepek fontosságára. Fontos, hogy együtt, nyugodtan fogyasszuk el az ételt. A projektbe bevontam a többszörös intelligencia elméletet, ezáltal minden gyermek a tanulási stílusához, érdeklődéséhez és képességeihez szorosan kapcsolódó tevékenységgel foglalkozhat – mondja, és csak egyetérthetünk vele.

Fotó: Nagy Gábor

Médiatudatosság

– A kertészkedés és az állatokról való gondoskodás felelősségvállalásra nevel. Szeretem a gyerekek lelkesedését, kíváncsiságát, és hogy ők még ösztönösen boldogok. Napjainkban a gyerekek szinte mindent megkaphatnak, a legszebb ruhákat, a legjobb játékokat, digitális eszközöket, de ezek mellett a közösségben való gondolkodás, a beszélgetések, az emberi kapcsolatok fontossága kevesebb hangsúlyt kap – jelenti ki. – Manapság nagyon fontos, hogy a gyerekeket már korán a médiatudatosságra neveljük, de emellett az emberi értékek megtanításának is ugyanolyan fontosnak kellene lennie – szögezi le.

Álommenza

Az Álomerdő alprojektje, az Álommenza projekt során az iskolakertben megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, ehető virágokat dolgozzák fel tanítványaival. Készítettek ibolyás tortát, bodzaszörpöt, langallót, lecsót, kolbászt, mustot, fánkot, lekvárt és savanyúságot is. Sok-sok ünnepet, néphagyományt is felelevenítenek, mint a szüret, dióverés, locsolás, májusfaállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában