koraszülött babáknak

2021.11.30. 13:04

Szívvel-lélekkel készíti a koripokat Fertőszentmiklóson Molnár Bichler Katalin

A speciálisan koraszülött babáknak kifejlesztett, polip formájú koripokat készít a fertőszentmiklósi Molnár Bichler Katalin. Négy év alatt közel kilencszáz plüsst készített el, amiket már az inkubátorban megkapnak a kisbabák.

Papp Fanni

Azoknak a horgolt polipoknak, amiket Molnár Bichler Katalin készít, komoly előírásoknak kell megfelelniük, hogy a koraszülött babák megkaphassák őket. Fotó: Máthé Daniella

Fotós: Máthé Daniella

A magyarországi koraszülött- osztályokon gyakori látvány az inkubátorokban, a babák keze ügyében lévő kedves, színes polipfigurák. A horgolt állatka azonban több, mint aranyos ajándék. Az idő előtt érkezett babák, akik horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat és gyorsabban fejlődnek. A fertőszentmiklósi Molnár Bichler Katalin pedig rendíthetetlenül készíti a horgolt társakat és elhivatott az iránt, hogy minden gyermek megkaphassa a sajátját.

Azoknak a horgolt polipoknak, amiket Molnár Bichler Katalin készít, komoly előírásoknak kell megfelelniük, hogy a koraszülött babák megkaphassák őket.
Fotó: Máthé Daniella

 

– Négy évvel ezelőtt kezdtem el koripokat készíteni. Akkor csatlakoztam a Koraszülöttekért Országos Egyesület (Kore) felhívásához, miszerint koraszülött babáknak várnak sapkákat, csináltam is 250 darabot. Ezeket átadtam a soproni önkéntesnek, Ág Nikolettának, aki a kezembe nyomott egy horgolt polipot, hogy erre még nagyobb szükség lenne – emlékezett vissza Katalin. A nyugdíjas hölgy a horgolásban találta meg a kikapcsolódást és idővel elkezdte oktatni, majd egy 13 fős csapatot is megszervezett, akikkel közösen készíti az állatkákat. – A Győr-Moson-Sopron megyei Kore-önkéntesekkel dolgozom együtt. Van köztünk varrónő is, hiszen nemcsak koripokat készítünk, de csinálunk babafészkeket és pamutvászonból készült lepedőket. Minden speciális anyagból készül és ezek az inkubátorokba kerülnek – fűzte hozzá.

A megyei önkéntesek elsősorban Sopronba, Győrbe és Szombathelyre készítik az állatkákat, de olykor az ország más pontjára is kerül belőlük. – A legnagyobb segítőnk Damásdi Anna, aki az egyesület egyik alapító tagja, és ő kezeli a Koraszülött-ruhagyűjtés akciót is. Anna összeköttetésben van Magyarország összes koraszülött intenzív osztályával, tehát ő szokta jelezni nekünk, hogy éppen hol van szükség a speciális babaholmikra – tudtuk meg Katalintól.

– Felbecsülhetetlen az az érzés, amikor kapok egy képet egy kisbabáról, aki mellett ott van az általam készített polip. Legutóbb például egy ikerpárról kaptam fényképet, ilyenkor érzem, hogy nemhiába csinálom ezt – hatódott meg. Hozzátette, nincs olyan nap, hogy ne készítene valamit. Azt is elárulta, hogy egy-egy horgolt állatkában két és fél munkaórája van, de minden perc megéri számára, hiszen tudja, egy nemes célért készíti. – Azt sajnálom, hogy kevesen vagyunk. Az egyesület szeretné, ha Magyarországon minden koraszülött megkapná a koripját, amit később haza is vihet a kórházból. Tehát minden segítséget, önkéntes munkát örömmel fogadunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában