November közepére várható a tojástesók érkezése

2021.11.04. 08:42

Szaporodik a győri pingvinállomány – A két fióka kikelését a neten is követhetjük

Két tojást rakott az egyik pápaszemes pingvinpár a győri Xantus János Állatkertben. Májusi érkezésük óta – bár szerelem több is szövődött – ez az első alkalom, hogy tojás is került az egyik odúba.

Bella Violetta

2021.11.03.Tojásokat raktak a pingvinek.Gyõr.Állatkert.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A huszonkét fős fekete-fehér csapat hamarosan két pihés taggal bővülhet a győri Xantus János Állatkertben. A pápaszemes pingvinpár költését tojásleső kamera rögzíti. Hogy zavartalanul melegíthessék a tojásaikat az állatok, a fészekkel szemben, egy sziklán helyeztek el kamerát a gondozók.

A táncoló talpak kedvelőinek személyesen is érdemes ellátogatniuk a kifutóhoz, de az állatkert Facebook-oldalán a mindennapos pingvinpercekkel is követhetik a költést. Mindennap 18 órakor láthatunk összefoglalót a kamera képeiből, amin követhetjük a két tojás víg napjait – és hamarosan a kikelés pillanatait is. A felvételek tanúsága szerint a kíváncsi jószágok időnként operatőrnek állnak és megpiszkálják a szerkezet.

Az állatkerti gondozók is izgatottan várják a fiókákat, akik november közepén érkezhetnek.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalfold

A pápaszemes az egyetlen afrikai pingvinfajta, mely nevét a szeme fölötti csupasz rózsaszín bőrfelületről kapta. Ezek a madarak heroikus udvarlók: a hím a sziklás tengerpart legtökéletesebb kavicsának megkeresésével próbálja meghódítani szíve hölgyét. Ha a tojó elfogadja az ajándékot, egy életre párt alkotnak. A pingvinek nemcsak hűségesek, a költést és a fiókák táplálását is együtt végzi hím és nőstény.

A tavasszal érkezett pingvinek nevet nem kaptak, színes gyűrűkkel különböztetik meg őket a gondozók. A fészekben ülő ifjú pár – az ezüst és a sötétbarna jelölést viselő példányok – még táplálkozni is csak felváltva hagyják el a tojást. A kispingvinek kelési ideje 38–42 nap, így november közepére várhatók a szürke-krémszínű pihés fiókák.

Azokat, akik nemcsak virtuálisan szeretnének ellátogatni az állatkertbe, minden délben pingvinséta várja, amikor az állatok kimerészkednek a látogatók közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában