Egy komolyabb eső útán úszna a város déli oldala

2021.11.19. 14:27

Hódvárak miatt úszik a repceföld a kapuvári birtokokon

A hódok által épített gátak sok kárt okoznak a gazdálkodóknak. Kapuváron például a Lökös-árok mentén nyolc-tíz hektár repce is vízben áll, a kár akár milliós tétel is lehet. A csatorna kezelője a gazdákkal egyeztetve végzi a kárelhárítást.

Cs. Kovács Attila

Kiss-M. Vencel a vízzel elöntött földjeit és a Lökös-csatornán kialakított hódvárat is megmutatta a „vízeséssel”.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cs.K.A

Hódvárak miatt pusztul a repce a kapuvári Kiss-M. Vencel birtokán. A gazda szerint a Lökös-árok mentén eddig nyolc-tíz hektárnyi vetése áll víz alatt. A napokban kimarkolták a hódakadályt, de néhány órával később az állatok újra elkezdték építeni a gátat. Kiss-M. Vencel úgy véli, az árkok rendszeres tisztítása, a cserjék kivágása jelentheti a megoldást. „Így nem tudna gátat építeni a hód, amivel annyira visszaduzzasztja a vizet, hogy a földeket önti el” – fogalmazott.

Kiss-M. Vencel a vízzel elöntött földjeit és a Lökös-csatornán kialakított hódvárat is megmutatta a „vízeséssel”.
Fotó: Cs.K.A / Kisalföld

Lebontás után újraépült

A Lökös-árok a 85-ös számú főutat is keresztezi Kapuvár előtt, az út déli oldalán mutatta meg a kialakult helyzetet a Kisalföldnek Kiss-M. Vencel. Először egy kisebb gátra hívta fel a figyelmet, ami rögtön félméteres szintkülönbséget eredményez.

– Évekkel ezelőtt a gazdák összefogásával, saját költségünkre szüntettük meg az akadályokat. Rövid ideig jelentett megoldást a gondjainkra, hiszen újraépítették várukat a hódok. A víz már itt kritikus szinten van, éppen hogy ki nem önt a földekre, de az igazán veszélyes helyzet a vasúti síneken belül van – tartott „idegenvezetést” Kiss-M. Vencel.

– A Lökös-árok feletti vasúti híd tövében már sokkal komolyabb a hódvár és egyméteres a szintkülönbség. Egy kisebb vízesést hozott létre, ami nekünk természetesen nem tetszik, akármilyen látványos is. A vasúti síneken túl már úszik a repcénk. Első látásra nyolc-tíz hektárt öntött el eddig a víz, ami több millió forintos kárt jelent. Hogy ezt ki téríti majd meg, nem tudom.

A vasútnál is gond lehet

A termelő megmutatta, hogy a vasúti töltés alatt is csorog át a víz. „Alulról áztatja át a töltést, jól látszik ez is. Gondolom, erre már a vasúttársaság szintén felfigyelt, hiszen komoly gondokat okozhat nekik később” – jegyezte meg.

– Ha egy komolyabb eső jönne, ismét úszna Kapuvár déli oldala, mert hiába van egy jól kialakított csatornarendszer, ha a víz nem tud elfolyni a visszaduzzasztás miatt. Jobban oda kellene erre figyelni, és gyakrabban tisztítani az árkokat, ez a megoldás. Miután elbontják a hódvárakat, a földekről is elszivárog a víz, vissza a csatornába – tette hozzá.

A hódok nem csak Kapuváron okoznak komoly gondokat. Az állomány annyira elszaporodott, hogy már nem csupán külterületen „építkeznek”, hanem bemerészkednek a falvakba is. Ahol vízfolyás van, már munkához is látnak. Különösen ebben az időszakban dolgoznak szorgalmasan, amikor készülnek a télre. Előfordult, hogy egy cserjéktől megtisztított csatornában már nem találtak „építőanyagot”, ezért a közeli családi házig is elmerészkedtek. Ott a sövénykerítést vették célba és abból építették várukat.

A Lökös-árok az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében van, információink szerint a földtulajdonosokkal, gazdákkal egyeztetve és velük együttműködve állítja helyre a csatornarendszert. A Kiss-M. Vencel által emlegetett szakaszon is dolgoznak gépeik, elbontják a hódvárakat és megnyitják az utat a víz előtt.

A hódok által épített akadály komoly gondokat okoz azzal, hogy visszaduzzasztja a vizet a csatornákban.
Fotó: Cs.K.A / Kisalföld

Védett állat

A hód egyébként védett állat, ahogy az élőhelye is védett területnek számít. Az általuk rakott akadályokat emiatt csak akkor szabad elbontani, ha erre az illetékes hatóságok engedélyt adnak. Nem szabályos megoldás tehát az, ha valaki maga kezdi meg a gátak elhordását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában