Győr 750

2021.11.20. 07:00

Hétvégi séták Győrben – Emlékezés Erzsébet-napon

Hazánkban a középkor óta az egyik leggyakoribb, legkedveltebb női név az Erzsébet volt. A héber Eliseba névből származtatható. Hozzánk a nyugaton elterjedt Elisabeth név változataként jutott el. Az 1960-as években még a hatodik leggyakoribb volt, majd népszerűsége csökkenni kezdett.

Csobayné Pintér Éva

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A legismertebb magyar szent a nagyvilágban

A katolikus egyház egyik legnagyobb női szentjére, „a szegények jótevője”-ként ismertté vált Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezik november 19-én. Életével egy új lelkiséget hozott a világba a XIII. század elején. Az egyik első másokért cselekvő nőként ismerhették meg. IX. Gergely pápa 1235-ben, halála után csupán négy évvel, már szentté avatta. Kultusza – ami részben annak köszönhető, hogy nem az antik római világ, hanem a középkori Magyarország szentje – egész Európában tért hódított, sőt, ő a legismertebb magyar szent a nagyvilágban. Magyarországi kultusza a XIX. század második felében újra felerősödött. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy Szent Erzsébet kultusza összefonódott a magyarok szeretett királynéjának, Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak (1837–1898) a kultuszával, főképpen 1898. szeptember 10-i halálát követően. Egyéniségének és a magyarok iránt érzett szeretetének köszönhetően máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon.

A modern királyné

Noha a magyar történelem ismert szereplői között több Erzsébettel találkozunk, közülük a mai séta kapcsán Wittelsbach Erzsébet emlékét keressük a város látnivalói között. Ő volt Erzsébet Amália Eugénia – akit a családban csak Sissinek (más változatban Sisinek) becéztek – osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége. A kor egyik legszebb nőjének tartották. A modern királyné nyugtalan életének, családjának, gyerekeinek, tragédiáinak, szenvedélyeinek, utazásainak történetei többkötetnyi olvasmányt tesznek ki.

Halálhíre sokkolt

Erzsébet királyné halálhíre megrázta a Habsburg családot, az európai közvéleményt, de a magyarokat szinte sokkolta. Váratlan, tragikus halálával elvesztették azt a szeretett személyt, aki a magyar érdekek képviselője volt az uralkodói családon belül. Közismert volt a magyar nemzet iránti szeretete, gróf Andrássy Gyula és Deák Ferenc iránt érzett szimpátiája és a kiegyezésben betöltött szerepe, hogy nyomást gyakorolt a császárra a megegyezés érdekében.

Halála után Magyarországon több szobrot kapott, róla nevezték el Budapest Pesterzsébet nevű városrészét és a budapesti Erzsébet hidat.

Egykor tér, ma park viseli a nevét

Győrben a mai Bécsi kapu tér viselte a nevét. Zechmeister Károly polgármester 1899. január 12-én tett városi közgyűlési javaslata alapján pedig az új népligetet a királyné emlékére Erzsébet ligetnek nevezték el. Ez a népliget azon a területen létesült Nádorvárosban, ahol a XIX. század közepén még nagy beépítetlen területek voltak; lapos, mocsaras, nádasokkal, rétekkel borított terület kertekkel, majorságokkal, a belvárosi polgárok nyári lakhelyeivel. Kialakítása után többször bővítették, átalakították, a sportélet egyik kedvelt helyszíne volt.

Nyolc hársfa hirdette az emlékét

Ám most, a heti feladvány kapcsán, az 1905-ben Győrhöz csatolt Révfalu városrészben járunk. A Kossuth híd, Ady Endre utca és a Rónay Jácint utca találkozásánál kőburkolattal, padokkal kialakított kis parkban 2014. június 11. óta egy szépen felújított emlékoszlop látható. Révfalu lakossága 1899. április 15-én az egykori Erzsébet királyné úton (ma Ady Endre utca 8. szám alatti telken) állította, onnan helyezték át. Erzsébet királyné emlékét őrzi, amiről felirata és a mellette elhelyezett információs tábla is tanúskodik.

Darányi Ignác földművelésügyi miniszter országszerte emlékfa ültetésére hívta fel a települések lakóit: „Erzsébet a természet szépségeinek csodálója volt, emlékét fák millióinak kell hirdetnie.” Így Sissi tiszteletére 2,7 millió facsemetét ültettek 1899 júliusáig. Ehhez a felhíváshoz csatlakozva eredetileg 8 hársfa került az emlékoszlop mellé.

Emlékút köti össze életének helyszíneit

2002-ben létrehozták emlékére a „Sisi-út” elnevezésű kulturális útvonalat. Ez olyan városokba, kastélyokhoz, parkokhoz és helyekhez vezet, amelyek elválaszthatatlanul összefonódtak életével Bajorországban, Ausztriában, Magyarországon, Olaszországban, Görögországban és Svájcban.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában