Provokatív téma

2021.11.17. 13:35

Villanyos cigi, egy jóleső slukk – Győri kollégánk első regénye is debütál a Könyvszalonon

Provokatív témájú, lendületes kisregényét mutatja be a hétvégi Győri Könyvszalonon kollégánk, Hécz Attila. Saját bevallása szerint a Villanyos cigi a hat és feledik könyve.

D. Pusztai Andrea

Fotó: CSAPO BALAZS

Már a szereplőválogatás is vakmerő: kiugrott pornósztárok kávézás közben eszeveszett ötletbörzébe kezdenek, hogy kitalálják, milyen dicső tettel hagyjanak nyomot az emberi emlékezeten. Amint az áthallásos párbeszéd behúzza az eszmecserébe, az olvasó azon kapja magát, hogy része lesz egy olyan társaságnak, amelynek tagjait addig csak az előítéletek óvatos távolából méregette.

A történet másik szála egy újságíró kalandos oknyomozása, aki egyik pillanatról a másikra idegenként csöppen a saját életébe. A regény címét egyébként egy cikkrészlet adta, és az igazi cigarettával összehasonlítva arra világít rá, milyen a meg nem élt élet a megélthez képest.

Hécz Attila – fotó: Csapó Balázs

– A fejezetek, vagyis slukkok sejtelmesen fonódnak össze és csak az utolsó lapokon lepleződik le a kapcsolat. Vékony jég, egy percre sem enged a figyelemből. Sokáig dolgoztál rajta?

– A végére két év után tettem pontot, de az újságíró történetét például egyetlen éjszaka alatt álmodtam meg. Közben letettem a kéziratot, aztán újra elővettem. A gondolataim mindig előbbre jártak, mint a szavak, így lett egyre gazdagabb a sztori.

– A Villanyos cigi a hat és feledik könyved. Hogy jött ki?

– A hatodikat Mesék a konyhából címmel harmadmagammal adtuk ki. Ez jóindulattal is csak fél.

– És nem is az első kiadvány, amit gyerekeknek címeztél.

– 2009-ben és 2010-ben két óvodásoknak és egy kisiskolásoknak szóló verseskönyvet írtam. A Kőszáli Guppi, a Mélytengeri zsiráf és a Plüsscápa után A vakondokok délre mennek címmel novelláskötet született, aztán jött a Bestriák, egy kalauz a női lélek rejtelmeibe.

– Hálás, de egyáltalán nem könnyű gyerekeknek írni.

– Sosem okozott nehézséget, mindig gyerekek vettek körül. Mosonszentmiklósi a családom, heten vagyunk testvérek, én az ötödik vagyok a sorban. Nálunk mindig voltak és ma is vannak apróságok.

– A Villanyos cigi az első kirándulásod a regények világába.

– A regény más, nem olyan tömör műfaj, mint a vers vagy a novella, és ez tetszett. Megengedi, hogy megálljunk, elmerüljünk a gondolatainkban.

– Kellemes találkozás volt?

– Olyannyira, hogy készül a következő regényem. Egy álmos olasz városkában élő megfáradt, kiégett festő egy fiatal családfakutató segítségével próbál választ találni arra, mi értelme az életének, miért alakult a sorsa úgy, ahogy.

Dedikálás és bemutató

November 20-án, szombaton 13–15 óráig a Győri Nemzeti Színházban a győri szerzők standján (a büfével szemben) dedikálja regényét Hécz Attila. Másnap 15 órakor a szerző Fűzfa Balázzsal könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a Baross úti Kisfaludy Károly Könyvtárban. Hécz Attila Villanyos cigi című kisregényével a 20. Győri Könyvszalonon találkozhatnak a könyvbarátok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában