Helyi életstílus

2021.11.18. 11:58

Díjazták a győri gimnazista Kazinczynak címzett levelét

A Petőfi Irodalmi Múzeum a magyar nyelv napja alkalmából középiskolásoknak meghirdetett országos irodalmi versenyén második helyezést ért el a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium tizedik osztályos tanulója, Orbán Regina Flóra. A fiatal lány a jelenből írt levelet Kazinczy Ferencnek. Az elismerést november 13-án vehette át a Pesti Vigadóban.

Ollári Gergely

A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium tizedik osztályos tanulója, Orbán Regina Flóra és felkészítő tanára, Pálkuti Anikó.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A verseny egyik választható témája alapján a diákok levelet írtak Kazinczy Ferencnek az alábbi felhívásnak megfelelően: Kazinczy Ferenc nem láthatta az Orlai Petrich Soma által festett képet, melyen a széphalmi mester Kisfaludy Károllyal fog kezet. A pályázók tehát a jövőből igazolták vissza a barátság és a szakmai- ság jelét, mint a nemzedékek kézfogásának fontosságát.

Pálkuti Anikó négy éve oktatja Reginát. A fiatal lányt nem kellett győzködni arról, hogy induljon el a megmérettetésen. Azonnal és nagy örömmel vett részt a pályázaton. Regina imádja az irodalmat, szabadidejében gyakran nézeget régi iratokat, utókornak fennmaradt ritkaságokat.

– A levél alapja az időutazás volt. Gyakorlatilag felhívom Kazinczy figyelmét a festményre, és tudatom vele, hogy a kézfogásuknak Kisfaludyval a jövőben is nagy szerepe van. Mindezt úgy, hogy elmesélem neki, a kép megalkotásában a szépanyám naplója is a művész segítségére volt. Ő az, aki szem- és fültanúja lehetett a békét szimbolizáló kézfogásnak, és annyira megfogta a pillanat, hogy papírra vetette azt – mesélte lapunknak Orbán Regina Flóra.

Hozzátette: – Leírtam a levélben azt is, hogy a megbocsátás ezen formája nemcsak az adott korra gyakorolt nagy hatást, hanem a jövőben is fontos motívum lesz, illetve lett.

– Annyira megtetszett az ötlet, olyan fantáziadúsan dolgozta ki, hogy mikor Regina átküldte, bele sem kellett javítanom – vette át a szót a diák felkészítő tanára, Pálkuti Anikó.

Kiemelte: Regina végig önállóan dolgozott és szépen felépítette a levelet. Mindezt úgy, hogy az adott szempontoknak az egész levélben meg kellett felelnie. A kézzel írott levél változatos leírásokat tartalmaz, élénk cselekménnyel.

– Feszített tempót diktáltam magamnak is, amikor írtam, hiszen nem volt már sok idő a postára adásig. Érdekes, de az írást sosem éreztem megterhelőnek. Mindig szerettem olvasni, a könyvek szeretetét otthonról kaptam. A levél írásakor arra törekedtem, hogy az olvasó is átélje a történéseket. Figyeltem még arra, hogy élvezhető legyen, de közben mégiscsak tartsa meg azt a formát, amit egy levélnél elvár az ember. Egy könyv teljesen magával tud ragadni és gyakorlatilag kiszakít a mindennapokból. Imádok írni és olvasni – fogalmazott a diáklány.

Pálkuti Anikó, Regina felkészítő tanára is örül, hogy diákja ilyen szép sikert ért el. Az iskolában egy kreatív írás szakkör is várja azokat a fiatalokat, akik tanulmányaik alatt szívesen foglalkoznak az irodalommal. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium tanulói már készülnek a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyre, és a minden évben megrendezett Kazinczy-versenyeken is szép eredményeket érnek el diákjaik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában