Libapimpó és keltike

2021.11.19. 11:32

A Szigetköz hagyományos növényi és állati alapanyagait, receptjeit gyűjtötték össze

A szigetközi turizmust és vendéglátóipart is segíti az az adatbázis, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem kutatói civil szervezetekkel együttműködve állítanak össze. Az Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program keretében zajló munkáról a vezetőjét kérdeztük.

Hécz Attila

– A projekt során nem kisebb feladatot vállaltunk, mint hogy összegyűjtjük a Szigetközben fellelhető hagyományos növényi és állati alapanyagokat, őshonos gyógynövényeket, illetve régen használt, tradicionális élelmiszer-előállítási eljárásokat – mondta Hanczné dr. Lakatos Erika, a mosonmagyaróvári mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi kar docense, a projekt vezetője.

Szigetköz ínyenceknek

– Munkánk során helyben termelt, termesztett növények és helyi állatok felhasználásával készített ételeket, hagyományos alapokon nyugvó, modern ételkészítési eljárásokat jegyeztünk le – tette hozzá a vezető. – Az egyik ilyen például a marinált vagy ecetes hal (rántott hal ecetes hagymás lében érlelve), amely igazi megyerikumnak számít. A rögzített receptek a jövőben a gasztronómia és a Szigetköz szerelmeseinek egyaránt komplex élményt nyújtanak.

Elfeledett receptek

A gyűjtőmunka során összesen 68-féle gyógynövényt azonosítottak az odvas keltikétől a libapimpón át a tejoltó galajig. Emellett feltárták az ősi, étkezésünkben egykor fontos szerepet játszó állat- és növényfajokat. A jellegzetes, ma ismeretes halfajtákon túl térségünkben elszórtan megtalálható például a kórokozóknak, kártevőknek ellenálló pogácsaalma vagy az aszalásra, lekvárfőzésre kiválóan alkalmas vackor, azaz vadkörte.

– Találtunk adatokat egy régi, csíkhalból és káposztából készült ételről is, amit régen rendszeresen főztek a szigetközi halászok – mesélte Hanczné dr. Lakatos Erika. – A tájegységben a hagyományos élelmiszer-készítési eljárások közül elterjedt volt az abálás, ami alacsony hőfokon, rendkívül hosszú ideig tartó főzést jelent.

Civil segítség

A Széchenyi István Egyetem kutatói a munkacsomag kapcsán a térség civil szervezeteivel is felvették a kapcsolatot. Együttműködtek többek között a kistermelői és kézművesvásárokat szervező Szigetközi Szatyor Alapítvánnyal. A civil szervezet nem titkolt célja, hogy az összegyűjtött információknak, illetve az adatbázisnak a térség kistermelői hasznát lássák.

Különlegességek

Közönséges párlófű, fekete peszterce, sóskaborbolya, odvas keltike, tejoltó galaj, tövises iglice, gilisztaűző varádics, sáfrányos szeklice.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában