Fogas kérdések a doktor bácsihoz

2021.11.18. 12:27

20 mosonmagyaróvári óvodás ült be a fogorvos székébe

Gyerekzsivajtól volt hangos dr. Frank-Detlef Kannman fogászati rendelője, ahová a Lurkóvár húsz óvodása látogatott el a minap. A gyermekek közül volt, aki először járt fogorvosnál. A kicsik a helyes szájápolásról is többet megtudhattak.

Mészely Réka

Forrás: Kisalföld

Fotós: Mészely Réka

Kíváncsi szempárok követték a játékos előadást és a bemutatót a mosonmagyaróvári HD Dental fogászati rendelőben. Dr. Frank-Detlef Kannman a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért tagjaként nem először fogad ingyenes kontrollra kicsiket. Korábban a Családok Átmeneti Otthonában élő, tanodás gyermekeket várta ingyenes szűrővizsgálatra és kezelésekre. Most pedig a mosonmagyaróvári Lurkóvár Óvodából érkezett a rendelőbe egy csoport.

 

Bekő Edit óvónőtől megtudtuk, a nevelési intézmény egészségnapja keretében látogattak a fogászatra. Az óvodában fontosnak tartják, hogy a kicsik mindennap fogyasszanak friss gyümölcsöt, illetve a helyes fogápolásra is tanítják őket.

Frank doktor végtelen türelemmel és széles mosollyal, barátságosan üdvözölt minden gyermeket, és sokéves tapasztalatával, profizmusával gondoskodott róla, hogy a lurkók jó élménnyel szálljanak ki a székéből. Ajándékokkal is készült a gyerkőcöknek.

– Az ovisok nagyon kíváncsiak voltak, és egyre bátrabban ültek be a fogorvosi székbe, amit maguk állíthattak be, a lámpától és a fogorvosi eszközöktől is egyre kevésbé féltek. Volt, aki először járt fogorvosnál. Nagyon meglepődtem magam is, hogy a kicsik fogazata rendkívül jó volt, tízből három gyermek foga volt szuvas. Ebben a korban átlagosan ennél magasabb szokott lenni az arány. Minden bizonnyal ez az óvodai nevelésnek is köszönhető – vélekedett a doktor, aki megdicsérte azokat, akik rendszeresen mossák a fogukat, ami sokat segít az ép fogak megőrzésében.

Csabai Andrea szájhigiénikus is egy rövid ismertetőt tartott a lurkóváras látogatóknak a helyes szájápolásról. A szakember elmondta, már egyéves kortól érdemes elvinni a gyermeket fogorvoshoz, és utána évenkénti kontroll javasolt. Így elkerülhető a fogak olyan szintű szuvasodása, ami már fájdalommal járna. Andrea, aki maga is háromgyermekes anyuka, a kicsiknek a helyes fogmosásról is beszélt.

Címkék#fogorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában