A gőzöstől az Intercityig

2021.10.03. 11:01

Százötven éve vonatoznak a Győr–Celldömölk–Szombathely vasútvonalon

Százötven évvel ezelőtt, 1871. október 1-jén pöfögött el az első mozdony a Győr–Celldömölk–Szombathely vasútvonalon. Ebből az alkalomból pénteken megemlékezést tartottak és emléktáblát avattak Gyömöre-Tét megállóhelyen.

kisalfold.hu

A múlt és a jövő – a 90 éves, még fapados AB-motorvonatot a gyömörei gyerekek is megcsodálták.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A megjelent sok gyermek örömére begördült egy 90 éves nosztalgiaszerelvény is. Idén az év első nyolc hónapjában több mint 350 ezer utast regisztráltak a Győr–Szombathely vonalon.

– A kertünk vége kiért a vasútig, bizony emlékszem, hogy annak idején a gőzös füstje vastagon beterítette a gyümölcsfákat – merengett az ünnepségen a 82 éves gyömörei Horváth Zoltánné Bözsi néni. – Elmentek az évek: gyermekkoromban rengeteget ültem a vonaton, Győrig egyórás volt az út, szemben a mai huszonöt perccel. Régen mindenki vasúttal utazott, az emberek fürtökben lógtak még a lépcsőn is, sokszor nem akadt ülőhely, pedig széntüzelésű vagonok voltak és fából készült ülések. Emléktáblát is avattak tegnap a neves évforduló tiszteletére. Virág István, a MÁV Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese az eseményen a Győr–Szombathely, vagyis a 10-es vonal történetébe avatta be a hallgatóságot. Az 1869. évi ötös törvénycikk rendelkezett a „nyugoti mozdonyvasút” építéséről Székesfehérvártól Grácig, ennek szárnyvonalaként pedig megszülethetett a győr–kiscelli vonal.

A történelem hullámvasútján

Százötven éve három óra alatt ért a szerelvény Győrből Szombathelyre, manapság ez az idő két óra 20 perc. Másfél század alatt azonban számtalan jót és rosszat megért az ország és vele a vasút. Megesett, az ezredfordulón, hogy annak is örülni kellett, hogy nem szüntették meg a vasúti közlekedést ezen a szakaszon. Virág István kijelentette: ma az uniós fejlesztések felhasználásával a MÁV előbb a gerincvonalak, majd a mellékvonalak helyzetét rendezi, munkahelyeket teremtve és megvédve.

Nagy Beáta, Gyömöre polgármestere és Virág István, a MÁV vezérigazgató-helyettese az emléktáblával. Fotó: Nagy Gábor / Kiséaföld

Ma a fejlesztéseken a hangsúly

– A győr–celldömölki vonalnak kiváló a földrajzi helyzete. Optimistán nézhetünk a jövőbe: a cél, hogy a környezet védelme, a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében a vasút fejlesztése élvezzen előnyt a közúttal szemben. A tervek között pedig az is szerepel, hogy ezt a szakaszt is villamosítani fogjuk – szólt bizakodva a MÁV vezérigazgató-helyettese.

Kara Ákos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a vasút ma is kitüntetett szerepet játszik a gazdaságfejlesztés, az emberek és a városok életében. Nagy Beáta, Gyömöre polgármestere kitért arra, hogy a vasút megjelenése alapjaiban változtatta meg településük életét.

Áldás a településnek, ha van vasútja

– Áldás ez a vonal, mert óránként érkeznek a vonatok, mindenki, dolgozók, diákok is ezt használják, ha Győrbe vagy Pápára igyekeznek – osztotta meg velünk Somogyiné Varjú Hajnalka, a gyömörei iskola tanárnője, aki húsz évig vonattal járt Pápáról a településre.

A múlt és a jövő – a 90 éves, még fapados AB-motorvonatot a gyömörei gyerekek is megcsodálták.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

A nap egyik fénypontja egy 90 éves AB-motorvonat megjelenése volt, az állomásra kilátogató sok-sok gyerek nagy örömére. A vonat a mai napig járja a síneket, besegít a pályafenntartásba. A múlt század húszas éveiben persze csak ilyen szerelvények vitték az utasokat, majd a nyolcvanas évekig fatüzelésű szerelvények jártak a síneken, jelenleg pedig már intercity-szerelvények is gördülnek. Szerencsére súlyos, sok áldozatot követelő tragédiát errefelé nem őrzött meg az emlékezet. Az ünnepség végén a helyi Háry László-iskola diákjai adtak elő műsort: telis-tele vonatozásról szóló dalokkal.

Címkék#MÁV#vasút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában