Tanösvény az atombunker körül

2021.10.09. 10:07

Őrtornyok, különleges fafajták, korabeli szovjet katonai kamerák nyomában jártunk Tényőn – videó, fotók

A ’70-es évek elején építették, évtizedeken át csak szűk kör tudott arról a tényői atombunkerről, amelyről a közelmúltban adtunk hírt lapunkban. A sokáig szigorúan titkos katonai létesítmény megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Jó hír a kirándulóknak, hogy az atombunker szomszédságában tanösvényt is kialakítottak. Kipróbáltuk a túrát.

Szeghalmi Balázs

Fotó: HUSZAR GABOR

A titkos bunker

Sokatmondó tény, hogy az atombunkert kizárólag az egykori Győr-Moson-Sopron megyei pártvezetőknek építették, akik innen irányították volna szűkebb pátriánkat katonai, vegyi vagy atomtámadás esetén.

Szerencsére soha nem kellett élesben használni a létesítményt, mi azonban mostantól bármikor próbára tehetjük a közel 1 km hosszú tanösvényt is. Utóbbit a domboldalban alakították ki; combos kaptatóban és meredek lejtőben egyaránt részük van a túrázóknak.

Filmbe illő katonai objektum

Összesen tizenöt fafajta keresztezi utunkat, köztük olyan egyedi példányok, mint a fekete dió. „Látszik, hogy telepítették a fákat az állomásra anno. A tanösvény védjegye, hogy miközben sétálunk az erdőben, olyan érzésünk támad, mintha filmbe illő katonai objektumba tévedtünk volna. Ezt a hangulatot erősíti a zord kerítés, a szovjet gyártmányú régi kamerák, a magasba emelt őrtornyok. Az ösvény melletti aljnövényzetet borostyán és páfrányok díszítik” – hallottuk Szöllősi Rékától, a tényői önkormányzat munkatársától.

„Régóta fejlesztjük a helyi turisztikai koncepciót. Bő évtizede kezdeményeztem, hogy a bunker látogathatóvá váljon és tanösvényt hozzunk létre itt. A helyszín azért csalogató a természetbarátoknak, mert több túraútvonal, érdekes kirándulóhely is akad a közelben” – mondta Varga Gábor polgármester.

Ahonnan látszik a Schneeberg is

Az erdőbe vezető aszfaltút tényői végénél – a tanösvénytől körülbelül 100 méterre – található az Árpád-kút, amelyről a legenda azt tartja, hogy Árpád vezér és kísérete 903-ban erre járván ivott és frissült fel a forrásvízből. A kúttal szemben pihenőpadok, asztalok és szalonnasütő, sőt, kis erdei tornapálya is várja a családokat, baráti társaságokat. Az atombunkertől érdemes a 262 méter magas Egyes-fa keresztjéhez „felmászni”.

Innen tiszta időben nem csupán a Bakony legmagasabb pontja, a 709 méteresre „nyúlt” Kőris-hegy látható, de kirajzolódik Alsó-Ausztria közismert hegycsúcsa, az Alpok fő vonulatának utolsó keleti tagja, a Schneeberg is. Akik az Egyes-keresztnél – vagy mellett – nagyobb kihívásra vágynak, a 318 méter Szent Pál-hegyet szintén meghódíthatják a tényői tanösvénytől. Azok a túrázók, akik maradnának az erdei úton, ők sem csalódnak, hisz az út a Sokoró főgerincén, 270–280 méter magasságban kanyarog ezernyi fa között.

Varga Gábor polgármester az új tanösvény pihenőhelyén.

Jelentkezés

A tényői önkormányzatnál jelentkezhetnek a természetbarátok, ha látni szeretnék az egykori katonai objektum feletti tanösvényt; a kiránduló-, iskolai és óvodai csoportokat körbevezetik a területen.

Szöllősi Réka kalauzolja végig az atombunker melletti tanösvényen a kirándulókat. Felvételünkön a tényői önkormányzat munkatársa kutyájával, Csanakkal látható. Fotók: Huszár Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában