50, 60, 65, 70, 75 éve szereztek képesítést

2021.10.01. 07:01

Orbán Viktor egykori tanítónője a győri Széchenyi-egyetem Apáczai karán vette át vasdiplomáját

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán vehették át tegnap arany, gyémánt, vas, rubin és gránit díszokleveleiket azok a tanítók, akik 50, 60, 65, 70, 75 éve szerezték meg a képesítésüket

Sperling Krisztina

2021.09.30 Jubileumi diplomák áradása a tanítóképzõn Több mint 40-en jelenhetnek meg személyesen az Apáczai dísztermében, hogy átvegyék az arany, gyémánt, vas, rubin, gránit díszoklevelet. Ketten gránit oklevelet kapnak, azaz 75 éve szerezték meg a tanítói képesítésüket Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Gyõr

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Azok a tanítók vehettek át emlékdiplomát a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán, akik Győrött vagy a jogelőd intézmények valamelyikében szerezték meg a képesítésüket a nyugat-dunántúli régióban vagy a határokon túl, és legalább 30 éven át pedagógusként dolgoztak.

Az emlékdiplomák átadása nem automatikus, azokat igényelni kell. A 2020/21-es tanévben összesen 79 kérelem (arany: 16 db, gyémánt: 22 db, vas: 26 db, rubin: 10 db, gránit: 5 db) érkezett, közülük huszonketten jelentek meg személyesen az ünnepségen. Rendhagyó volt ez az alkalom, mivel a pandémia miatt tavaly nem rendezhették meg az ünnepséget, így azok közül, akik tavaly jubiláltak, tizenketten most vették át aranydiplomájukat. Az idén jubilálók közül: 9 aranydiplomás, 8 gyémántdiplomás, 4 vasdiplomás, 1 gránitdiplomás tanító vette át személyesen a díszoklevelet.

Puskás Ferencné Czifra Anna 1946-ban, 75 évvel ezelőtt szerezte meg a tanítói képesítést. Ennek a jubileumnak az alkalmából vehette át a gránitdiplomát. Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Puskás Ferencné Czifra Anna 1946-ban, 75 évvel ezelőtt, az Angolkisasszonyok Veszprémi Római Katolikus Leánylíceum és Népiskola Tanítóképző Intézetben szerezte meg tanítói képesítését. Mint elmondta, korábban a családjában senki sem tanított, ő a gyerekek szeretete miatt választotta ezt a hivatást. Kérdésünkre, hogy mik voltak a legszebb pillanatok a pályáján, csak annyit mondott:

“A szeptember elsejék”.

Négyen jelentek meg az ünnepségen azok közül, akik 1956-ban léptek a tanítói pályára. Közülük Lampérth Attiláné Ritz Terézia a tanítóképzőt Székesfehérváron végezte el. Innét szülőfalujába, Alcsútra ment vissza tanítani. Egyszerre 56 gyereket oktatott a helyi iskolában emlékezett vissza pályája kezdetére. “Emlékszem, hogy a gyerekek hosszú padokban ültek. A teremben pedig vaskályhával fűtöttünk, amibe ők hozták a fát, hogy ne fagyjunk meg. Én vezettem be azt, hogy a testnevelés órákon ne az utcai ruháikban vegyenek részt. Ezért kezdetben haragudtak a többiek, de később hálásak voltak érte” – mesélte. Mint mondta, nem nagyon szereti, ha ünneplik, arra viszont nagyon büszke, hogy nem sokkal nyugdíjba vonulása előtt átvehette a Kiváló Pedagógus kitüntetést. “Nekem mindig a gyerekek voltak a legfontosabbak. Máig felkeresnek az egykori tanítványaim. Úgy érzem, hogy a gyerektől és a minisztériumtól is megkaptam az elismerést.”

Ugyan nem büszkélkedett külön vele, de beszélgetésünk közben az is kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt is tanítványai között tudhatja. Első-második osztályban tanította. Úgy emlékezett rá vissza, hogy nagyon jól vágott az esze, nagyon jó tanuló volt. “Sokan vannak a tanítványaim között, akikből mérnök, orvos, ügyvéd lett. Azt hiszem, az olyanok mint én, akik a pusztából jöttek mind megállják a helyüket. Az akarat és a jó szándék, de főleg az akarat vitt bennünket.

Lampért Attiláné Ritz Terézia tanítványai közül sokakból lett mérnök, orvos, ügyvéd. Leghíresebb közülük Orbán Viktor, miniszterelnök. Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Az ünnepség az idén 70 éves Győri Pedagógus Kórus előadásával vette kezdetét. Előadásukban Hans Leo Hassler német zeneszerző és orgonista Ünnepre jöttünk című szerzeményét és Mozart drága szempár című művét hallhatta a közönség.

Ezt követően, dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Csere János Kar dékánja köszöntötte az Emlékdiplomák átadásán megjelent tanítónőket és tanítókat. Beszédét egy Apáczai Csere Jánostól származó mondattal „Qui cupit, capit omnia.” – „Aki törekszik, mindent elér.” kezdte. Kiemelte, ez a mondat volt az az iránytű és hiteles életfelfogás, amely alapján a jelenlévők is tevékenykedtek az elmúlt 50-60-70-75 évben.

dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Csere János Kar dékánja köszöntötte az Emlékdiplomák átadásán megjelent tanítónőket és tanítókat.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

“Látva önöket, a máig csillogó szemeket, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon a pályakezdés akkori lehetőségei, a friss tanítói oklevél milyen erőt adott Önöknek ahhoz, hogy szembenézzenek az élet és a szakma nehézségeivel? Mi segítette Önöket abban, hogy türelemmel és szakmai hivatástudattal kezdjék meg a tanítói munkájukat 1970-es, 1960-as, 1950-es, sőt II. világháború éveiben? Biztos vagyok benne, ha visszatekintenek a pályájukra, nem a nehézségek jelennek meg először a lelki szemeik előtt, hanem a sok-sok szeretett tanítvány és a szeptemberi újrakezdés lehetősége. Önök tudják és életükkel bizonyították, hogy a tanító kitartó, pontos, következetes, műveltséget és értékeket megalapozó munkája nélkül nincsenek kiváló szakemberek, tudósok, mérnökök, nincs jól működő társadalom. Legyenek büszkék arra a sok-sok évtizedre, amely során tanítói diplomájuk birtokában tevékenykedtek. Valamennyi tanítványuk nevében köszönöm önöknek, hogy nehéz, de szép pályájukkal a magyar tanítóság becsületét öregbítették” – mondta köszöntőjében dr. Ponrácz Attila.

Neubauer Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógus Szakszervezet elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egyetlen szó ami a jubiláló pedagógusokat jellemezheti, az a büszkeség. Mint mondta, a pálya büszkesége mára valahol eltűnt, és a ma tanítóinak feladata, hogy ezt visszaszerezzék. Háláját fejezte ki, hogy sokan vannak, akik még 70-80 évesen is visszamentek tanítani igazgatójuk hívására.

Neubauer Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógus Szakszervezet elnöke.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Horváth Szováti Miklósné Ábrahám Gizella aranydiplomás pedagógus az emlékdiplomások nevében mondott köszönetet. Felidézte, hogy akkor, amikor megkezdte tanulmányait a főiskolán a tanévnyitón köszöntötték a jubilálókat. “Vajon ez nekünk is megadatik majd? Tettem fel magamban a kérdést” – emlékezett vissza, majd osztotta meg a főiskolán és a pályája során szerzett élményeit, amelyek hol derűs mosolyt csaltak az arcokra, hol pedig könnyeket a szemekbe.

A beszédeket követően a SZE Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola 4/A osztályának tanulói verses összeállítással köszöntötték a tanítókat. Őket követően ismét a Győri Pedagógus Kórus állt színpadra, műsorukkal zárult az ünnepség.

A Győri Pedagógus Kórus
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

Az ünnepségen személyesen megjelent

Aranydiplomások 2020-ból:

Gruits Lászlóné Timár Zsuzsanna Blanka

Illésné Orosz Mária

Krankovics Mátyásné Nagy Edit Ilona

Nagykovácsy Tiborné Vida Katalin

Dr. Németh Ferencné Sárvári Márta

Németh Gézáné Molnár Ilona

Rigó Ágoston Györgyné Szüts Marianna

Szabó Józsefné Tóth Teréz

Szuperné Gerencsér Mária

Tánczos Györgyné Trombitás Ida

Varga Lászlóné Tóth Klára

Virág Imréné Stergerits Ilona

Aranydiplomások 2021-ből:

Berghold Zoltánné Bognár Éva

Horváth Jánosné Balika Anna

Horváth Szováti Miklósné Ábrahám Gizella

Király Tiborné Janes Jolán

Szabó Sándorné Szabó Katalin

Tercz Jánosné Hipságh Ilona

Dr. Varga Dénesné Nagy Irén Erzsébet

Varga Sándorné Szakács Katalin

Vén Lajosné Sónyi Zsuzsanna

Gyémántdiplomások:

Dreisziger József

Gyenes Attila

Hegedűs Oszkár

Király László

Raska Istvánné Kiss Anna

Szeibert Sándor Józsefné Gábriel Mária

Tuba László

Varga Miklós

Vasdiplomások:

Kiss Tóth Imréné Szűcs Teréz

Lampérth Attiláné Ritz Terézia

Ritzinger Lajosné Szűcs Erzsébet

Tóth Ferencné Enzsöl Mária

Gránitdiplomás:

Puskás Ferencné Czifra Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában