hulladék

2021.10.24. 08:23

Lomtalanítás ősszel – Szeméthegyek helyett hulladékudvarok Győrtől Sopronig

Az ősz a rendrakás ideje is a háztartásokban is. A klasszikus lomtalanítás helyett a nagyobb városokban már inkább rendkívüli hulladékgyűjtést hirdetnek, a falvakban pontos időpontokra szervezik az akciót.

Gyurina Zsolt–Bódvai Ildikó

20211016 Szeged Lakossági hulladékgyűjtés a Rákóczi téren. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Illusztráció/MWarchív

Győrben évekkel korábban megszűnt a szervezett, egyszeri lomtalanítás, amikor évente egyszer mindenki kitehette a felesleges bútort, elektronikus hulladékot az utcára, hogy elszállítsák. Azóta a hulladékudvarokba lakcímkártyával bárki beviheti kidobásra szánt tárgyait, illetve a sashegyi központba a festékeket. Győrben időnként rendkívüli, kihelyezett lerakatokat is meghirdetnek; igaz, ezekhez utánfutó kell. Az illegális hulladéklerakás természetesen tilos. Az önkormányzat ugyan azt is elszállíttatja, de a felelőst, ha tudja, megbünteti.

Sopronban utánfutóval

Sopronban a pandémia kezdete óta nincs szervezett lakossági lomtalanítás és idén sem terveznek. Aki szeretne megszabadulni a felesleges bútoraitól, annak utánfutóra vagy nagyobb autóra van szüksége.

Sopronban az STKH üzemeltetésében két zöldudvar áll a lakosság rendelkezésére a Harkai és a Pozsonyi úton, bár utóbbi átmenetileg nem működik. A zöldudvarokon soproni lakcímkártyával ingyen lehet lerakni a szelektíven gyűjthető, nagyobb darab háztartási eredetű lomot, elektronikai hulladékot. Az STKH honlapján az is megtalálható, hogy mit fogadnak és évente hány alkalommal.

Folyamatos lehetőség

Mosonmagyaróváron kétszer szerveznek lomtalanítást, tavasszal és ősszel. A következő éppen esedékes, a november 15-i héten lesz. Hétfőtől szombatig napközben rakhatják le a lakók a Gabona rakparton található hulladékudvarban a szemetet. A hulladékudvar emellett meghatározott időben és feltételekkel egész évben működik. Bár megszűnt a gyakorlat, amikor évente egyszer szinte minden utcában volt lomtalanítás, a tapasztalatok szerint nem nőtt az illegálisan lerakott szemét mennyisége.

Kapuváron szeptember elején lehetett lerakni a lomokat a város szélén elkerített területre. Amúgy hetente csak egyetlen délelőtt van nyitva a hulladék- udvar, így sokan kihasználták a lehetőséget, még akkor is, ha a veszélyes hulladékot, festéket például most sem lehetett leadni.

Házhoz mennek a vasért

– A lakosság számához viszonyítva bizonyos köbméter lomot a szolgáltató ingyen szállít el, ebbe két éve már beférünk, de korábban, mondjuk tíz éve még sokba került – mesélte Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere. – A lomtalanítást mi is ősszel hirdetjük meg, amikor a gazdák végeznek a földeken és körülnéznek otthon, mit lehetne még kidobni. A vasat mi visszük el, az árából az intézményeinket támogatjuk. Elektromos eszközöket, mint a tévét vagy veszélyes hulladékot nem lehet kirakni, azt a szomszédok együtt gyűjtik és viszik el utánfutóval a lébényi begyűjtőhöz. A lomtalanítás ideje két nap, egyetlen helyen gyűlik a lom, a polgárőrök figyelnek a rendre. Nálunk nincs szemét, a múltkor mondtam is valakinek, aki betért hozzánk, hogy annyi tábla csokit kap, ahány szemetet lát. A szelektív hulladékgyűjtőket is bekameráztuk, ha gond van, azt általában az átutazók okozzák.

Láziban nincs kijelölt időpontja a lomtalanításnak, náluk egy-egy napon a vasat és az elektronikai hulladékot gyűjti össze a település alapítványa. Mint Kajtár József polgármester elmondta, aktuális az újabb időpont, többen érdeklődtek már nála. Egy utánfutós kisbusszal járnak körbe, tavaly is három és fél köbmétert szedtek össze. A vas eladásából befolyó összeget a falu használja fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában