Különleges gyűjtemény

2021.10.19. 09:29

Lakatok, kulcsok a török korból, vagy a hódítás idejéből Németh István győri boltjában

Aki győri, minden valószínűséggel betévedt már Németh István Révfalu központjában rejtőző, kicsinyke boltjába. A tulajdonos szívesen mesél.

Gyurina Zsolt

20211014 Győr 300-400 éves lakatok egy győri üzletben. Képen: Németh István lakatos, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Győrben elsőként vágott kulcsjavításba Németh István. Rónay Jácint utcai zár- és lakatüzletének falán száznál több kulcs és lakat sorakozik. Köztük régiek, rozsdásak, kicsik és hatalmasak. Találunk olyat, amely a spanyol hódítás idejéből való, de olyat is, amelyet a török kori Győrben használtak. A gyűjtemény értéke több százezer forint.

– A kalandvágyam vitt. A hetvenes évek elején szereztem meg a diplomámat vegyipari gépészként a pécsi Pollackon, de még abban az évben beálltam tengerésznek, és hat évig jártam a világot. A magyar tengerjáró flotta, illetve az egykori DTRT, a Duna-Tengerhajózási Részvénytársaság révén Argentínától Japánig mindenhová eljutottam – kezdi történetét Németh István.

A fogantyú nélküli kulcs a győri Püspökvárból való.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Hat év tengerhajózás

– Kaptam egy tippet, így jelentkeztem hajóra gépésznek. Éppen júniusban, amikor a diplomámat szereztem meg, akkor értesítettek, hogy felvettek. Csodás hat év volt, egy percet sem bántam belőle. De amikor hazatértem, rá kellett jönnöm, hogy hat évig nem használtam a tudásomat, és már nem sokra megyek vele. Így hát a külföldön megtakarított pénzemből rendeltem az Egyesült Államokból egy kulcsmásoló gépet, és belevágtam a maszeklétbe. Győrben akkor más ezzel nem foglalkozott – árulta el, hogyan is jött az akkoriban úttörőnek számító vállalkozás ötlete, amely zár- és lakatgyűjteménye alapját is jelentette.

Közben a falon sorakozó tárgyakra mutat: az a fogantyú nélküli kulcs a Püspökvárból való, az a tekintélyes zár egy perui piacról. Még a spanyol hódítás korából származik, lehet vagy ötszáz éves. A nagyok templomkulcsok vagy belvárosi házak kapuit nyitják. Mindegyik kézi munka. A lakatokat már a középkorban ismerte az emberiség, a biztonsági zárak azonban a XX. században jelentek meg – ismerteti.

Németh István Rónay Jácint utcai zár- és lakatüzletének falán száznál több kulcs és lakat sorakozik. Köztük régiek, rozsdásak, kicsik és hatalmasak.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Egyedi kulcsok

– A gyűjtemény jó részét kaptam, egy részét vettem, és volt, amit találtam. Bárhol jártam a világban, legyen az Vietnam, az Egyesült Államok vagy Dél-Amerika, igyekeztem beszerezni kulcsot, zárat. A helyi régiségpiacon is jó párat vettem. Sok a nagyon régi. A pesti Elzett-gyár több mint százéves, tőlük is van jó pár. Annak ellenére, hogy gépészmérnök vagyok, nagyon szeretem ezt a szakmát, a kulcsozást – mondja a tulajdonos.

Munka közben – a kulcsok soha nem mennek ki a divatból.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

 

Az évek alatt volt, hogy 3–4 alkalmazottal dolgozott, ma már egyedül viszi a vállalkozást. Szerinte van jövője a kulcsmásolásnak. Igazából csak azért van egyedül, mert 74 éves, nyugdíjba készül. Korábban az ipari parkban, Budapesten, Tatabányán is épített ki zárrendszereket.

Pontfúrt és védett profil

– Egy modern páncélszekrényt már nem tudnék kinyitni, de régebben foglalkoztam ilyennel. Ma a pontfúrt típusok a népszerűek, vagy a védett profilok. Továbbra is szeretjük a kulcsokat, így aztán az elektronikus fajták mellett van tere a mechanikusoknak is, amelyek egyre bonyolultabbak, egyre nagyobb biztonságot adnak, egyre nehezebb kinyitni őket – láttat be a szakmába a kulcsok szerelmese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában