Az árak csökkenek, a jogok nem

2021.10.26. 09:24

Közeledik a Black Friday, az akciók nagy napja

Egy hónap múlva újra itt van a Black Friday, magyarul fekete Péntek, amikor szinte minden kereskedő akciókkal bombázza a vásárlókat. Arról, hogy mit kell tudni a kedvezményesen megvásárolt termékekkel kapcsolatban, milyen jogai vannak a fogyasztóknak, dr. Bagoly Beátát, a Győr-Moson-Sopron Megyei Békéltető Testület elnökét kérdeztük.

Sperling Krisztina

20211022 Győr Akciós vásárlások vs jótállás – Szakértő mondja el a tudnivalókat Black Friday, Karácsony előtti akciók, mit kell tudni a jótállásról, garanciáról? Képen: dr. Bagoly Beátát, a békéltető testület elnökét kérdezzük az akziós, leértékelt termékekre vonatkozó szabályokról. Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Először azonban ugorjunk vissza az időben, és nézzük meg, honnét indult a történet. A hálaadást követő péntekre 1966 óta használják ezt a kifejezést, kezdetben egyáltalán nem volt pozitív töltette. A philadelphiai rendőrség a hálaadást követő nap megnövekedett forgalma miatt kialakult közlekedési káoszra kezdte el használni. A fekete péntekkel indul meg a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár. A kereskedők és a média által használt kifejezés mai értelemben azonban arra utal, hogy a kereskedők a karácsonyi bevásárlási szezon első napján jelentős nyereséget könyvelhetnek el (a könyvelésben hagyományosan fekete színnel jelölik meg a nyereséget, míg a piros színnel a veszteséget).

A hálaadást – ami november negyedik csütörtökére esik – követő pénteken tartják. Ez a karácsonyi vásárlás kezdete, ekkor az üzletek óriási engedményekkel kínálják termékeiket. Magyarországon először 2014-ben volt ilyen akció, hazánkban azonban már nem szorítkozik egyetlen napra, hanem akár hetekig is tart.

A Black Friday-akciók nem csak az üzletekben, hanem a webshopokban is elérhetők. Tapasztalatok szerint itthon nem kínálnak olyan jelentős kedvezményeket – vagy csupán néhány termékre – mint az USA-ban.

Így is érdemes számolni ezzel a lehetőséggel, mert tudatosan felkészülve, kikerülhetjük a kereskedők csapdáit és jó áron juthatunk hozzá egy-egy nagyobb értékű cikkhez. Sokan már most összeírják, hogy mit vásárolnának, árösszehasonlításokat végeznek, feliratkoznak a kereskedők hírleveleire, hogy amikor eldördül a startpisztoly, minden szempontból a legjobb vásárt csinálják.

Garancia így is, úgy is

– Ugyanolyan jogaink vannak vásárlóként, az akciós termékek esetében, mintha teljes áron vennénk?

– Egy akciós termék esetén is megilletik a fogyasztót a törvényes szavatossági jogok, illetve jótállási jogok, amiket „garanciaként” is ismerhetünk, illetőleg a webshopokból rendelt áruk vonatkozásában a visszaküldés joga.

– Ez mindenre igaz?

– A kötelező jótállás alá eső termékek körét kormányrendelet szabályozza. Ide tartoznak például a konyhai gépek, kerti gépek, napszemüvegek, masszírozó gépek, gyermekgondozási cikkek, kerékpár, mobiltelefonok, TV, számítógép, laptop, memóriakártya, fényképezőgép, kamera, hangszerek, optikai eszközök, sporteszközök, hajszárító, hajformázó, epillátor, drónok, elektromos roller, hoverboard. Lényeges, hogy csak azokra a termékekre vonatkozik a jótállás, amelyek ára eléri a tízezer forintot. Fontos tudni, hogy ha egy termék árát valamilyen hiba miatt – például színhiba – szállították le, és erre az eladó kifejezetten felhívja a figyelmet, a vevőt e hiba tekintetében sem jótállási, sem szavatossági jogok nem illetik meg.

Érdemes meggondolni, hogy megéri-e az akció: olcsóbb ár, vagy hosszabb garancia

– Mire kell figyelnünk a jótállás szempontjából egy akciós termék esetén?

– A jótállás időtartamát a kormányrendelet az eladási ártól függően, sávosan határozza meg: így a jótállás 10.000-től 100.000 forintig egy év, 100.001-től 250.000-ig két év, 250.001 forint eladási ár felett három év.

Eladási árnak a konkrét bruttó ár tekintendő, vagyis az, amit a fogyasztó ténylegesen fizetett. Tehát ha egy termék ára eredetileg 12.500 forint, de az akció keretében 9990 forint, ez esetben a jótállás nem vonatkozik rá.

A fogyasztókat védő rendelkezés, hogy a jótállási időn belüli meghibásodás esetén az eladót terheli a bizonyítási kötelezettség, ha arra kíván hivatkozni, hogy nem volt hibás a dolog.

Az ajándék tartozékra is él a garancia

– Sok olyan akcióval is találkozhatunk, amikor a fő termék mellé valamilyen kiegészítőt ad ajándékba a kereskedő. Ezekre vonatkozik a garancia?

– Ha az eladó szettben kínál termékeket, például ha a mobiltelefonhoz ajándékba ad egy tartozékot, ezen tartozék hibájáért is felel, nem hivatkozhat arra, hogy az ingyen volt.

A szavatosság minden termékre vonatkozik

– Mit tehetünk akkor, ha nincs jótállás a termékre, de az meghibásodik?

– Hibás termék esetén a fogyasztó mind a jótállási, mind a szavatossági jogai alapján – a jogszabályokban foglalt feltételek szerint – kérheti a termék javítását, annak cseréjét, árleszállítást, vagy a termék visszaadása mellett a vételár visszatérítését. A szavatosság minden termékre vonatkozik, azokra is, amelyekre a jótállás nem, eladási árra tekintet nélkül. A szavatosság időtartama 2 év, 6 hónapon belül felismert hiba esetén az eladónak kell bizonyítania, hogy a hiba a vásárláskor még nem állt fenn.

– Mi vonatkozik az online vásárlásokra?

– A magánszemélyek a webshopokból vásárolt termékeket, ha az ugyan hibátlan, de nem felel meg (nem tetszik, nem jó a mérete), függetlenül attól, hogy az akciós volt, az átvételétől számított 14 napon belül indokolás nélkül visszaküldhetik. Az eladó a megérkezéstől számított 14 napon belül köteles visszatéríteni a vételárat.

Segítenek a békéltetők

A vállalkozások és a fogyasztók között a jótállással, szavatossággal, áruk visszaküldésével kapcsolatos jogvitákban a fogyasztó kérelmére eljárhat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testület. Az eljárás megindításához szükséges nyomtatvány megtalálható a https://gymsmkik.hu/bekelteto oldalon, amely a testület részére a [email protected] e-mail-címen is benyújtható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában