Felrobbant meteor

2021.10.21. 11:19

Itt a válasz, hogy mi is lehetett pontosan Magyarország felett is elhúzó tűzgömb, amit megyénkből is látni lehetett

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

Mint arról portálunkon beszámoltunk, szerdán este tűzgömb húzott el az égen. A kisalfold.hu olvasói ugyan nem jelezték, hogy látták volna, Vas megyében azonban többen is észlelték a rövid ideig tartó, erős, zöldes fénnyel járó égi jelenséget.

Kovács Józsefet, a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium főmunkatársát kérdezte a vaol.hu, hogy pontosan mit lehetett látni szerda este:

– Magyarországon szerdán este tűzgömb, vagy szakmai nevén bolida érte el a Föld légkörét. Tudni kell, naponta bombázzák kisebb nagyobb darabok a Földet. Ezek többsége szinte észrevétlenül elég. Vannak azonban kicsi – többnyire mák, vagy borsószem nagyságú – kőzetek, amelyek a sebességüknél fogva olyannyira ionizálják a körülöttük lévő levegőt, hogy az izzani kezd. És ezt a fényhatást lehetett szabad szemmel észrevenni. Csak összehasonlításképp: az autókkal lakott területen 50 km/h óra sebességgel lehet közlekedni, míg ezen kis darabkák óránként 100 ezer kilométerrel is közeledhetnek a Föld felé.

Kovács József kiemelte, vannak időszakok, amikor a Föld a Nap körüli keringése során olyan térségben halad el, ahol több űrkőzet található. Ilyen például minden évben augusztusban megfigyelhető Perseida meteorrajzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában