Hétköznapok Prima-hősei: Dr. Knausz Márta

Hétköznapok Prima-hősei: – Dr. Knausz Márta járványügyi és minőségirányítási igazgatóhelyettes.

Barki Andrea

Dr. Knausz Márta feladatai megnövekedtek a pandémia idején. Fotó: Cs. B.

Fotó: Csapó Balázs

Ismét gazdára találnak Győr-Moson-Sopron megyében a vállalkozók szövetsége (VOSZ) által alapított megyei Prima díjak.

A hagyományos kategóriákon kívül a VOSZ a társadalmi felelősségvállalás kategóriában azokra is szeretné felhívni a figyelmet, akik a Covid alatt példaértékű munkával segítették a megyénkben élőket. A jelölteket a következő napokban újságunk hasábjain és a kisalfold.hu online oldalon is bemutatjuk. Olvasóink dönthetik el az október 18-án kezdődő szavazáson, kié lesz az elismerő cím és a vele járó egymillió forintos díj.

Dr. Knausz Márta feladatai megnövekedtek a pandémia idején. Fotó: Cs. B.

Dr. Knausz Márta, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház járványügyi és minőség­irányítási igazgatóhelyettese hazai megjelenése óta az első vonalban küzdött a Covid–19-vírussal. Amikor a koronavírus-járvány elindulásáról megjelentek a hírek, a mikrobiológiai labor vezetőjeként arra készült, hogy minél gyorsabban lehessen diagnosztizálni a fertőzötteket. A mikrobiológiai laboratóriumban gyorsan kialakítottak egy teljesen új laborrészt, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek mintáit helyben lehessen kielemezni. Ameddig ez nem történt meg, addig a levett mintákat Budapestre kellett szállítani, s több napba telt, mire megérkezett az eredmény. A diagnosztika a mai napig is folyik a laboratóriumban. A vírus hazai megjelenésekor higiénés főorvosként munkatársaival és a kórház vezetésével meg kellett teremteniük a betegek biztonságos ellátását, hogy ne legyenek kitéve az intézményben koronavírus-fertőzésnek azok, akik más problémával jelentkeznek. Az új helyzetnek megfelelően alakították ki a betegutakat, hogy elkülönülten érkezzenek és kapjanak ellátást a koronavírusfertőzés-gyanús betegek. Mivel ilyen világméretű járvánnyal korábban még senki sem találkozott, meg kellett tanítani a betegellátásban dolgozó kollégákat a védőfelszerelések szigorú használatára, a védőruha fel- és levételének helyes módjára.

2020. december végétől oltópontot működtet a kórház, a járványügyi és minőségirányítási igazgatóhelyettes a harmadik hullámban vette át az oltópont vezetését, működtetését. Több százan mentek naponta oltásra, biztosítani kellett az ő beléptetésüket, oltásuk dokumentáció­ját, majd oltás után a megfigyelésüket. Mindezek mellett tavasszal megbízást kapott arra is, hogy a minőség­irányítási osztályt vezesse. Szakmai felkészültsége, hivatástudata, előrelátása tette lehetővé, hogy a kórházban a lehető legbiztonságosabban tudják kezelni a koronavírusos betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában