A játék nagy népszerűségre tett szert

2021.09.28. 05:35

Világmentő szabadulószobát építettek fiatalok Kunszigeten – 23 csapatból csak hat jutott ki a kelepcéből – videó

Példamutató közösségi kezdeményezés kelt életre Kunszigeten. Maroknyi helyi fiatal egy szombathelyi kirándulást követően „fűzte meg” felnőtt kísérőjüket, tervezzenek, majd alakítsanak ki saját szabadulószobát. Az ötlet nem csupán megvalósult, óriási sikerrel zárult. A fejtörő feladatok híre szájról szájra járt a faluban.

Szeghalmi Balázs

Másfél hét kellett

„Győrben is kalandoztunk már szabadulószobában, ám a szombathelyi látogatás adta a fő inspirációt. Itt olyan fortélyokkal találkoztunk, hogy Jagadics Ármin barátunk felhívására másnap belevágtunk a saját szabadulószobánk létrehozásába” – kezdte Bábics Norbert, a Kunszigeti Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum vezetője.

A civil életben tanárként dolgozó férfi hat diákkal valósította meg az izgalmas játékot alig másfél hét alatt. A kunszigeti csipet csapatot minden résztvevő saját tudása szerint segítette. A „bölcsész” beállítottságú ifjak kezdetben az ütős fedősztorin dolgoztak, míg a „mérnökök” alakították át a helyi iskola pincesorának régi helyiségét.

Volt, aki fúrt, akadt, aki faragott

„Miután kész lett a sztori, mindannyian barkácsoltunk. Volt, aki fúrt, akadt, aki faragott, a játék különböző elemei rövid idő alatt összeálltak” – mondta az ötletgazda Jagadics Ármin.

„A saját szórakoztatásunkra már tavaly nyáron is építettünk kezdetleges szabadulószobát. Közel nem volt olyan letisztult, mint a mostani, de abba is igyekeztünk érdekes elemeket csempészni. A szabadulóknak a rádióadásunkat kellett fogniuk, sőt, tavaly egy V’Moto-Rock-lemez is kulcsszerepet kapott” – vette át a szót Bábics Norbert.

Az őrült tudós világhatalomra tör

A kunszigeti fiatalok idén emelték a tétet, James Bond-mozikba illő forgatókönyvet találtak ki. Egy becsapott, igazságtalanul megalázott tudós vírussal fertőzné meg a világot, gyilkos rakétáit kész indítani az elhagyatott szentkirályszabadjai katonai támaszpontról, ám szerencsénkre a lakat alatt lévő csapatok megmenthetik bolygónkat. „Az emberiség érdekében sok zár, elektronikus csapda várt feloldásra a laborban” – hallottuk Ármintól.

A küldetés 23 csapatból hatnak jött össze, köztük két anyukának, őket saját gyerekeik segítették. „Ettől kiváló ez a műfaj, hogy mindenki szerezhet sikerélményt! Gyakran a kisgyerekek jöttek rá több megoldásra” – tette hozzá Bábics Norbert.

Ne vesszen a varázs!

Bár az érdeklődés óriási volt, egyelőre „őszi álmát” alussza a kunszigeti szabadulószoba. „A tanulmányaink miatt most nem tudnánk sok időt a csapatokkal tölteni, másrészt tudatos is a zárás. Nem szeretnénk, hogy hamar elveszítse a varázsát a hely. Újranyitunk a jövőben, de teljesen más stílusú játékkal, sztorival” – magyarázta Ármin.

„Büszke vagyok a Kunszigeti Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum tagjaira, a szabadulószobájukkal sokaknak szereztek emlékezetes perceket” – mondta búcsúzóul Lendvai Ivánné Marika, Kunsziget polgármestere.

Színes programok

A Kunszigeti Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum fiataljai a szabadulószobán kívül több eseményt „tettek le” az asztalra idén. Kispályás focibajnokságot rendeztek, anyák napjára pedig kortárs költő, Sohonyai Attila „Édesanya” című versét szavalták kamera előtt. A felvétel olyan jól sikerült, hogy a közösségi médiában a szerző is elismerését fejezte ki a kunszigeti ifjaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában