Győr 750

2021.09.04. 12:28

Hétvégi séták Győrben – Itt töltötte élete utolsó magyarországi éjszakáját Széchenyi István

Szomorú aktualitása van annak, hogy szeptember első hétvégéjén Széchenyi István emlékét idézzük fel. „A legnagyobb magyar” 230 évvel ezelőtt, 1791. szeptember 21-én született, ám 1848. szeptember 6-án, más adatok szerint 8-án vagy 9-én járt városunkban. Újvárosban töltötte élete utolsó magyarországi éjszakáját.

Csobayné Pintér Éva

A város legrégebbi kerülete

A Belváros mellett Újváros Győr legrégebbi kerülete, amelyet a régi okmányok 1548-ban Újfalunak, majd 1572-ben már Újvárosnak neveznek. Fejlődésének fő vonalát az egykori főutca, az Öreg utca, a mai Kossuth Lajos utca tükrözte. A városrész rehabilitációja után is jól elképzelhető, amiről a régi házak és háztulajdonosok adatai tanúskodnak, hogy a Belvároshoz közelebbi házak nagyobbak, díszesebbek voltak, míg a Bécs felé kivezető szakasznak egyszerűbb vályog- vagy tapasztott sövényházai voltak. A városrész jellemzője volt, hogy a város, illetve a katonaság szolgálatában álló mesterek többsége itt tevékenykedett. Főutcájában templomok, kaszárnya, vendéglők sorakoztak, itt volt a város első kórháza, a postakocsik váltóhelye és több híres szálloda, fogadó.

Az újvárosi arany, a belvárosi fehér

Múlt heti feladványunk az Arany Bárány-cégér, mely Újvárosban, a Kossuth Lajos utca 28. szám alatti egykori vendégfogadó, az Arany Bárány beszállóvendéglő jelképeként több mint száz éven át szolgált. Amiatt, hogy a belvárosi Király utcában lévő Bárány szállodával ne tévesszék össze, az újvárosit „Arany”, míg a belvárosit „Fehér” Báránynak hívták.

A kapu feletti régi kőkonzolon álló, finoman kidolgozott bárány szobra nem tűnik réginek. Az eredeti fából faragott, megrongálódott cégért felújítása óta a város történeti múzeuma őrzi. A régi helyén a Lebó Ferenc szobrászművész által készített hiteles másolat látható. A szobor azonban nem arany, nem is aranyozott a színéből ítélve.

20 kocsi fért be az udvarára

A ház egyszerű, klasszicizáló homlokzata mögött sokkal régebbi épület rejtőzött két nagy kapuval. A XVIII. századi pince fölött a XIX. században több szakaszban épült meg a maga korában kiváló vendéglő. Az épület leírása egy italmérő szobáról, egy étteremről és az e melletti szobáról, a vendéglős lakásául szolgáló két szobáról, két terjedelmes konyháról, két tartalék kamráról, széna- és szalmapadlásról, 80 ló elhelyezésére alkalmas hat istállóról, 20 kocsi beállására alkalmas színről, 200 akó bor tárolására alkalmas nagy pincéről és az első emeleten 18 vendégszobáról tanúskodik. A fogadót első ismert tulajdonosa, Marchart Ferenc úgy kínálta eladásra 1867-ben, hogy 52 évig tulajdonosként vezette, így tudjuk, hogy 1815-ben a beszállóvendéglő már létezhetett.

Itt vett búcsút hazájától „a legnagyobb magyar”

Elgondolkodtató, vajon miért Kossuth Lajosról nevezték el Újváros főutcáját. Igaz, hogy az államférfi keresztülhajtott a városon Buda és Bécs közötti utazásai során és győri lányt vett feleségül, mégis érthetőbb lett volna, ha Széchenyi Istvánról nevezik el a főutat, ugyanis a fiatal gróf Győrben lett katonatiszt 17 és fél évesen, részt vett a kismegyeri csata előkészítésében, Újváros erődépítésében. Miután 1848 augusztusának végén testileg-lelkileg összeroppant, rettegett attól, hogy az egész ország vérbe borul, alkotásai elpusztulnak, a minisztereket megölik. Nemzete sorsa miatt bűntudatot érzett és 1848. szeptember 4-én lemondott a miniszterségről. Orvosa, Almási Balogh Pál kíséretében a Bécs közelében fekvő döblingi szanatóriumba utazott. Noha Széchenyi István Újvárosban, az Arany Bárányban töltötte utolsó magyarországi éjszakáját Döblingbe menet, itt vett búcsút hazájától, ennek itt semmiféle emléke nincs.

„Nem hal meg az, ki milliókra költi / Dús élete kincsét, ámbár napja múl…” – írta Arany János Széchenyi emlékezete című versében. Győrben a város főtere, az egyetem és híd őrzi nevét, róla készült portrék és szobrok idézik fel emlékét.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában