Győr 750

2021.09.25. 07:15

Hétvégi séták Győrben – Három kórház alapítója a győri orvos

A XIX. századi Európa egyik legkiemelkedőbb gyerekorvosának egykori szülőházán található múlt heti feladványunk. Induljunk el az emléktábla megkeresésére a Rákóczi utcába!

Csobayné Pintér Éva

Több érdekes épület található itt, köztük a város legkeskenyebb lakóháza is, a 21. szám alatti egyemeletes, XVII. századi barokk lakóház. Még három méter sincs az utcai homlokzata, kiugró zárt erkélye éppen egy szoba szélességű. Álljunk meg a Rákóczi utca 13. számú, késő barokk épület előtt és emlékezzünk meg születésének évfordulóján Schöpf-Merei Ágostról!

Samuele Schoepfként 1804. szeptember 26-án látta meg a napvilágot Győrben. Másnap megkeresztelték és akkor kapta meg az Augustus nevet. Tehetős kereskedőcsaládba született, de szüleit hamar elveszítette. Iskoláit Győrben kezdte, de korai árvasága miatt különböző városokban is tanult. Orvosi tanulmányait 24 évesen kezdte meg a Paviai Egyetemen, majd ott kapta meg négy év múlva orvos-sebészdoktori és szemészmesteri oklevelét. Még ebben az évben házasságot kötött Giovanni Alessandro Brambilla (II. József császár orvosa és a bécsi Josephinum, a Katonai Sebészeti Akadémia első igazgatója 1785–95) unokájával, Jozefával.

Bécs helyett Pestet választotta

30 éves koráig neves professzor mellett tevékenykedett Bécsben, aki állást is kínált neki, ám ő mégis hazatért Pestre. Az akkori Osztrák–Magyar Monarchiában az egészségügy gyerekcipőben járt, az orvoslás pedig a környező országokhoz képest nagyon elmaradott volt.

Úttörő módszereket alkalmazott

A hazatelepülését követő évben, 1835-ben a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választották. A gyógyítás, segítségnyújtás és a tudományos munka egyaránt motiválta. Elsőként tanított orvostörténetet a Pesti Királyi Egyetemen, majd 1836-ban megalapította az első kórházát, a Pesti Orthopaediai Privát Intézetet. Ezt a nagy pesti árvíz 1838-ban elpusztította, de 1839-ben már megalapította a Pesti Szegény Gyermekkórház Egyesületet és saját költségén 12 ágyas gyermekkórházat nyitott. Ez Európa negyedik gyermekkórháza volt egy párizsi, szentpétervári és bécsi kórházat követően.

Számos újdonságot alkalmazott. A kórházában elhunytakon rendszeres boncolást végzett és itt vezettek először Magyarországon pontos és rendszeres kórtörténetet, ami segítette a magyar orvosi nyelv megteremtését. Ő használta először kórtörténeteiben a „láz” szót és először alkalmazta egyebek közt a kopogtatást, hallgatózást mint vizsgálati módszereket. Elvégezte a kancsal szem műtétjét és elsőként alkalmazott éternarkózist gyermeksebészeti műtétek során. Megjelentette az első magyar gyermekgyógyászati tankönyvet 1847-ben és az első gyermekgyógyászati folyóiratot is ő szerkesztette.

Kossuthot kísérte az emigrációba

Lelkesen fogadta a forradalom kitörését, katonaorvosnak állva csatlakozott az Alessandro Monti ezredes vezette olasz légióhoz, ahol a főorvosi tisztséget töltötte be. A Merei nevet ekkor vette fel. 1849-ben, amikor a szabadságharc elbukott, felesége meghalt kolerában, neki pedig két gyermekével, Augusztával és Frigyessel együtt el kellett hagynia hazáját. Kossuth Lajost kísérve vonult emigrációba Törökországba, onnan Párizsba, majd Angliába utazott, végül Manchesterben telepedett le 1850-ben. Pártfogójának, James Whitehead szülészorvosnak köszönhetően nemcsak hivatását gyakorolhatta, hanem előadásokat is tarthatott orvosnövendékek és fiatal orvosok számára. 1851-ben határozták el, hogy gyermekkórházat alapítanak és támogatókat kerestek. Emellett folytatta az angolkórral kapcsolatos korábbi vizsgálatait és könyvet jelentetett meg, ami a mai napig nélkülözhetetlen az angolkór kutatói számára.

Az írástudatlanok kézjegye a végrendeleten

52 éves volt, amikor okleveles angol orvossá és a londoni orvosi kollégium tagjává avatták. Ebben az évben nyithatta meg a harmadik kórházat életében, a manchesteri gyermekkórházat, melyet dr. James Whiteheaddel közösen alapított. Két évvel később azonban, 1858. március 12-én, élete derekán Schöpf-Merei Ágoston májrákban elhunyt. Végrendeletén az írástudatlanok kézjegye, egy kereszt állt, mert a nagybeteg orvosnak nem volt már ereje a nevét leírni.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában