Nagyot szólt a fenntarthatóság témája Győrben

2021.09.21. 10:33

Gondolatébresztő szezonnyitóval startolt a StartupSzerda Győrben – fotók

Hazai applikáció az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, innovatív zöldség- és gyümölcstermesztés a nagyvárosi dzsungelben, nagyvállalati kezdeményezés a fenntartható szemléletváltásért és még sok más érdekesség – a gyakorlati példák és megoldások szemléltetésén volt a hangsúly a szezon első StartupSzerda eseményén, mely Győrben aktivizálta a helyi startup közösség szereplőit, a fenntarthatóság témáját középpontba állítva.

kisalfold.hu

Erős kezdést sikerült összehozni az idei első őszi StartupSzerda szervezőinek, amely hivatalosan is megnyitotta a startup események szezonját Győrben, a Mobilis tetőteraszán. Az esemény hosszabb-rövidebb előadások és laza keretek között tartott networking formájában járta körül – a résztvevőkkel együtt – a fenntarthatóság és vállalkozások/startupok kapcsolatának meghatározott témaköreit.

Három pillér

Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai rektorhelyettese, előadásában arról beszélt, hogyan érdemes három pilléren kezelni az értékteremtést úgy, hogy az valóban fenntartható legyen gazdasági, környezeti és társadalmi, valamint szociális szempontból is. Bár sokan dobálóznak olyan kifejezésekkel, mint a CSR vagy a fenntarthatóság, a jó gyakorlatok mellett, még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mi rejlik e fogalmak mögött.

Az átgondolt nagyvállalati CSR tevékenységnek kitűnő példája azonban az esemény főtámogatója, a Start it @K&H inkubátorprogram, amely „no equity, no share” alapon a legnagyobb hazai, nagyvállalati inkubátorként már 2017 óta támogatja az induló és az ötletfázisban lévő startupokat az eredményes működésben. A budapesti közösségi iroda mellet, XXX-ben Győrben is megnyitották irodájukat, így a helyi startup közösség életében aktív szerepet vállalva köteleződnek el az innovatív megoldások mellett. A program az idei őszi kiválasztási időszakában kiemelten a fenntarthatósággal foglalkozó csapatok jelentkezését várta, mert hisz benne, hogy az innovatív, újító ötletekkel egyfajta szemléletváltozás is elindulhat, így a jövőben még nagyobb teret nyernek majd a fenntartható megoldások.
Ételmentő applikáció

Az inkubátor sikerességét bizonyítja, hogy a program egyik inkubált startupjának, a Munch.hu-nak az egyik alapítója, Perepelica Kirill szintén előadója volt az eseménynek. A Munch.hu egy ételmentő applikáció, melynek segítségével a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kedvezményes áron értékesíthetik el nem adott termékeiket, ezzel többszörös pozitív hatást elérve: az élelmiszer megmentésre kerül; a rászoruló társadalmi rétegek, vagy akár az egyetemisták kedvező áron juthatnak élelmiszerhez; ráadásul a vendéglátóegységek elkerülik az anyagi veszteséget az el nem adott termékek után. A Munch.hu kiváló példája annak, hogyan vált néhány egyetemista ötletéből egy valódi „világmegváltó projekt”, amely már a nemzetközi piacon, elsőként Romániában is elindította a szolgáltatását.

Felelősségvállalás

Nem kisebb céljai vannak Bella Dominikának sem, aki a vegyszermentes termesztéssel foglalkozó Kiskapa Kertegylet tulajdonosa és a rövid ellátású élelmiszerláncok preferálásáról, a kistermelőkkel való kapcsolatról és otthoni növénytermesztésről tartott beszédet. Dominika szerint a változás a nagyvállalatok mellett, az egyén felelősségvállalásával is kezdődik: fontos, hogy mi magunk válasszuk meg a termelőt, akitől gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk, s a szezonnak megfelelően étkezzünk, ezzel is fenntarthatóvá téve az emberi fogyasztást.

Dominika szerint az is előremutató lenne, ha mindenki belekóstolna a növénytermesztés folyamatába, hiszen akkor tudná értékelni a befektetett energiát és időt, nem csak egy adott árral rendelkező termékként kezelné a zöldségeket és gyümölcsöket.

Ülőalkalmatosságok zöld szemlélettel

Az agrárszektornál maradva, Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója és a városi kertészet forradalmasítója az “Agrárszektor és urbanisztika, avagy beköltözhet veled a kerted is nagyvárosba?” című előadásában bemutatta, hogyan biztosítanak folyamatosan kiváló minőségű zöldségféléket Budapest belvárosában és hogyan lehetnek a rendszereikkel főállású zöldségtermelők a városi fiatalok. Nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz az agrárszektor jövője, hiszen ez önmagában egy egyre kevésbé vonzó pálya a fiatal munkavállalók számára, viszont annál nagyon kihívásokkal küzdünk a termőföldek kapacitásával, minőségével, hozamával és a Föld népességének exponenciális növekedésével kapcsolatban.

Természetesen az élelmiszer termesztéssel és ellátással kapcsolatos kérdések mellett, más tematikák is előtérbe kerültek. Törzsök Máté, a bútoripar innovátora, a Ryta Furniture alapítója, arról beszélt, hogy milyen megoldásokkal lehet a városi ülőalkalmatosságokat környezettudatossá tenni. A Ryta Furnite újrahasznosított műanyagból készít padokat. Máté azonban arra is reflektált, hogyan változik egy startup koncepciója, ők ugyanis egy másik elképzeléssel indultak, de módosítaniuk kellett a terméken a felmerülő kihívások és nehézségek hatására.

A Győrben havonta szervezett StartupSzerda események aktuális eseményei a Start IT up Győr Facebook oldalán érhetők el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában