Két nap alatt két csúcsot másztak

2021.09.14. 19:00

A Rábaközi Hiking Team hegymászói eljutnának Európa országainak tetejére

A Rábaközi Hiking Team hegymászócsapat két nap alatt két ország legmagasabb pontját érte el, az egyik a szlovákiai Gerlachfalvi-csúcs, a másik a lengyel Rysy, vagy ahogy sokan ismerik, a Tengerszem-csúcs volt.

Kustor Réka

A Rábaközi Hiking Team tagjai a Gerlachfalvi-csúcson: a hegytetőről leírhatatlan látvány fogadta a csapat tagjait.

Forrás: Rábaközi Hinking Team

Csornai zászló lobogott Szlovákia, valamint Lengyelország legmagasabb pontjain, melyet a Rábaközi Hiking Team hegymászói lengettek meg, miután két egymást követő napon meghódították előbb a Gerlachfalvi-, majd a Tengerszem-csúcsot. A csapat különleges célt fogalmazott meg, ami felé egyből „két, vagyis sok lépést” is megtettek: minden európai országnak szeretnék külön-külön is meghódítani a legmagasabb pontjait.

A Rábaközi Hiking Team tagjai a Gerlachfalvi-csúcson: a hegytetőről leírhatatlan látvány fogadta a csapat tagjait.
Fotó: Rábaközi Hiking Team

Felérnének Horvátország, Montenegró és Csehország tetejére.

Ahogy Szabó János csapattag fogalmaz, miután megküzdöttek a nehézségekkel és felértek a hegycsúcsra, euforikus érzés kerítette őket hatalmába: „Amikor az eső után szétoszlottak a felhők, és körülnéztünk a Magas-Tátra legmagasabb pontjáról, leírhatatlan látvány fogadott.” A Rábaközi Hiking Team a jövő évi terveiket is körvonalazta: felérni Horvátország és Montenegró „tetejére”, s talán még Csehország legmagasabb csúcsa is teljesülhet.

Két nap, két csúcs

A Rábaközi Hiking Team tagjai újabb lépést tettek előre, hogy meghódítsák Európa országai­nak legmagasabb pontjait. A zászlóikat két nap alatt, két csúcson lengethették meg a Magas-Tátra magasságainak legyőzésével.

– A Magas-Tátra vonulatai két országot, Szlovákiát és Lengyelországot is érintik, ahogy a legmagasabb pontjai is itt találhatóak, a szlovákiai Gerlachfalvi-csúcs (2655 méter) és a lengyel Rysy, más néven a Tengerszem-csúcs (2499 méter). A megmászásukat két egymást követő napra terveztük, ez volt az egyik nehézsége a feladatnak, a másik, hogy a Gerlachfalvi-csúcsra egy nehéz mászóúton jutottunk fel. Utóbbira csak engedéllyel rendelkező vezetővel lehet felmenni, ebben egy szlovák vezetőpáros volt a segítségünkre. A nagy része sziklás mászással teljesíthető, nehéz és kimerítő volt, amit az időjárás is tovább nehezített – mondta el lapunknak Szabó János, az egyik csapattag, aki három másik társával együtt, Kóczán Balázzsal, Németh Norberttel és Véghelyi Patrikkal teljesítette sikeresen céljukat.

A rábaközi hegymászócsapat a Rysy vagy más néven a Tengerszem-csúcs meghódításakor.
Fotó: Rábaközi Hiking Team

– Előbb a szlovákiai, majd a lengyel csúcsot másztuk meg – tudtuk meg Szabó Jánostól, aki érdekes élményként írta le, mikor a 18 fokból felértek a havas hegytetőre.

– Az érzés, amikor teljesítjük a célt, fantasztikus. Nekünk, kisalföldi embereknek a sziklamászás szokatlan mozgásforma, bár mi gyakorlott túrázók vagyunk, egy-egy ilyen csúcs meghódítása jelentős fizikai terheléssel jár. Elérni viszont euforikus érzés, kiváltképp, amikor az eső után szétoszlottak a felhők, és körülnézve a Magas-Tátra legmagasabb pontjáról leírhatatlan látvány fogadott – idézte fel az élményt Rábaközi Hiking Team tagja, aki ezúton szeretné kifejezni köszönetét támogatóiknak.

2016-ban kezdték

A felkészülésről Szabó János elmondta, hogy a Schneeberg ezúttal is kiváló gyakorlópályának mutatkozott. A csapatról alig több mint egy éve írtunk (Kisalföld, 2020. július 31.), még 2016-ban kezdték el a közös túrázást, majd a mászást, felérve azóta a Triglav, a Grossvenediger, a Grossglockner tetejére, de maguk mögött tudhatják Németország legmagasabb pontját, a Zugspitzét is.

– Az idei tervet teljesítettük, jövőre megpróbálunk a környező országokba eljutni, Horvátországba és Montenegróba, esetleg még Csehországba, ami elérhető közelségben van – vázolta végül elképzeléseiket, amit remélhetőleg ezúttal is siker és zászlólengetés koronáz majd.

Úton a Gerlachfalvi-csúcsra a Rábaközi Hiking Team tagjai.
Fotó: Rábaközi Hiking Team

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában