A gönyűi homokvidék élővilágát mutatják be

2021.09.29. 14:38

A 12. Arrabona Rakétaezred gyakorlóterén avattak tanösvényt Győrben – Fotók

kisalfold.hu

2021.09.29 Tanösvény átadás, bejárás Kulcsárné Roth Matthaea igazgató asszony, Fertõ-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Dr. Rácz András államtitkár úr, Agrárminisztérium Simon Róbert Balázs képviselõ úr Dr. Szálasy László képviselõ úr, Gyõr Önkormányzata Bezegh Barbara igazgató asszony, Hermann Ottó Intézet Szalay László vezérigazgató úr, Budapesti Erdõgazdaság Zrt. Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Gyõr-Likócs

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A gönyűi homokvidéket, annak élővilágát, a terület történelmét, a katonai tevékenység szerepét, illetve a terület környezetét veszélyeztető tényezőket bemutató „Buckabarangoló” a Grassland-HU projekt keretében, a Fertő-Hanság Nemzeti Park pályázata alapján valósulhatott meg. A tanösvényt Dr. Rácz András az Agrárminisztérium államtitkára adta át szerda délelőtt.

Az ünnepélyes átadón részt vett Kulcsárné Roth Matthaea Margit, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója, dr. Rácz András agrárminisztériumi államtitkár, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő és dr. Szálasy László győri önkormányzati képviselő. A megnyitón rövid előadást tartott Bezegh Barbara, a Hermann Ottó Intézet igazgatója és Szalay László, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

 

- A tanösvényünkön a mára már csak nyomokban fellelhető, de értékekben bővelkedő Kisalföldi homokvidéket (Gönyűi-homokvidék) szeretnénk bemutatni a természetet kedvelő, óvásáért, védelméért tenni akaró látogatóknak – mondta Kulcsárné Roth Matthaea Margit okleveles erdőmérnök, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója. – A területen részben hagyományos, részben applikációs táblák segítik a tájékozódást, adják át a bőséges ismeretanyagot.

A vezető megjegyezte, hogy a gönyűi homokvidéken hazánk első természetvédelmi témájú LIFE Integrált projektje valósulhatott meg, amelyet az elkövetkező nyolc év során további 14 hasonló követ majd. Az országos beruházások célja a hazai gyepek és élőviláguk védelme, ismertségük és elismerésük javítása a köztudatban.

- Nemzeti parkunk jelenlegi célterülete a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred gyakorlótere, ahol rengeteg helyreállítási akció zajlott és zajlik jelenleg is-közölte az igazgató. – A projekt keretében mindenekelőtt hulladékgyűjtés és elszállítás, majd a vizes élőhely rehabilitációja munkafolyamatok zajlottak. A táj ismertsége és megőrzése érdekében még számos egyéb akciót tervezünk. Büszkék vagyunk többek között egy látványos természetfilmre, amely a homokvidéki gyurgyalagok fészkelését mutatja be. (A készülő film rövid epizódjai már a youtube-on is megtalálhatók.)

A Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetője szerint a tanösvény komoly ismertséget, érdeklődést generálhat különösen a környezetvédelemre, világunk jövőjére érzékeny fiatalok körében.

- Tanösvényünk népszerűsítésére szeretnénk felkeresni valamennyi környékbeli iskolát, illetve filmes anyagaink segítségével helyi és országos médiákon keresztül is megismertetni ezt a varázslatos tájat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában