Helyi életstílus

2021.08.15. 11:51

Vaskori kultúra nyomait kutatták Sopronban

Véget ért a háromhetes várhelyi ásatás a soproni Lőverekben, ami már az első napokban is bővelkedett felfedezésekben. A 2 kilométer hosszú töltéssel övezett sáncvár és temető a kora vaskori Hallstatt-kultúra egyik legfontosabb lelőhelye Magyarországon.

Etzl Edgár

Hasonló feltárásra közel 50 éve nem volt példa. Dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze elmondta: erős mediterrán hatásokat mutató leletanyag került elő.

– A legutóbbi feltárás során a szelvény közelében több érdekes, késő vaskori eszközt gyűjtöttünk. Ezek arra utalnak, hogy a korszakban a fa-, bronz- és vasművesség is jelen volt a Várhely körül. A most megtalált ruhakapcsoló tűk, az úgynevezett fibulák is arra utalnak, hogy a késő vaskor végén megtelepedtek itt emberek. Emellett érmékre is leltünk, mely egyértelmű jele annak, hogy a Várhely területén élő kelták már pénzzel gazdálkodtak – mondta a múzeum vezető régésze.

Az ásatás Gőgh Zoltán, a Soproni Krav Maga Sportklub vezetőjének ötlete volt, a három­­­­­­­­hetes programot is ő szervezte.

– A sportolóim közül sokan régészettel és történelemkutatással foglalkoznak. Gyakornoki idejüket gyakran külföldön töltik, holott Magyarországon rengeteg, a Halstatt-kultúrához kapcsolódó kincset rejt a föld. Ezért kezdtem el 2018-ban megszervezni az ásatást, ami egy igazi nosztalgikus hangulatú, építőtábor jellegű programmá nőtte ki magát – mondta a sportklub vezetője, aki sajátos nevelési igényű tanulóit is bevonta a munkába.

A régészeti projekt öt évre kapott ásatási engedélyt, így a jövőben is lapátolnak még a krav magások a Várhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában