26-féle porzó növény lehet bűnös

2021.08.11. 14:32

Nem csak a parlagfű okozhat allergiás tüneteket

Az allergia szó hallatán a legtöbben a parlagfűre gondolunk, holott sok más gyomnövény okozhat bosszantó tüneteket, a legtöbbjük pedig előfordul a gondozatlan kiskertekben is. Ezért nagyon fontos, hogy a föld- és kerttulajdonosok ne engedjék elvadulni a területeket.

kisalfold.hu

A hatvanas évektől mind több városban élő vásárolt kiskertet részben a friss vidéki levegő reményében, részben pedig azért, hogy konyhakerti zöldségeket, gyümölcsöket termeljen, akár eladásra is. Később egyre inkább előtérbe került a kertek rekreációs szerepe.

– A kiskertek egy része mára elhanyagolttá vált, mert az akkori tulajdonosok, sőt már a gyerekeik is kiöregedtek, és senki nem gondozza a portákat. Ez megyei szinten is jelentős gond, mivel sem a növényvédelmi hatóságnak, sem az önkormányzatoknak nincsen kapacitásuk az ellenőrzésre, gyomirtásra pedig csak akkor kerül sor, ha valamelyik kiskerttulajdonost feljelentik – ecsetelte a problémát a mosonmagyaróvári növényvédelmi szakmérnök, Havasréti Béla.

– Még a ’90-es években történt egy felmérés, eszerint minden negyedik allergiás beteg a parlagfűre érzékeny, korántsem biztos azonban, hogy az említett növény a legsúlyosabb allergén a környezetünkben. A parlagfű mellett még számontartunk huszonhat olyan porzó növényt, ami allergiát okoz. Ebből nyolc-tíz lágy szárú, mint például a libatop, az üröm vagy a csalánfélék. Ezek mindenhol megteremhetnek, de nem várható el a hatóságoktól, hogy minden gyomos kertet rendbe tetessenek. Ezért nagyon fontos, hogy a tulajdonosok saját maguk gondozzák a kertjüket – tette hozzá Havasréti Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában