Az ország tortája

2021.08.05. 05:41

Ludas Matyi nagy utazása – a Napraforgó „elnáspángolta” a nagybajcsi csokis csibészt

Tizenötödször hirdették ki az ország tortája címet, amelyet idén Fodor Sándor budapesti cukrász Napraforgó fantázianevű süteménye érdemelt ki. A körtés-mézes finomság hajszállal előzte meg a Győr közeli Pierre cukrászat kreációját, Ludas Matyit. Karácsonyi Péter nagybajcsi cukrásszal beszélgettünk majdnem győztes, országos hírnevet szerzett tortájáról.

Szeghalmi Balázs

Nüanszokon múlt

„Amikor megtudtam, hogy Ludas Matyimat finoman elnáspángolták, szomorú voltam. Alig pár órával később már szebb színben láttam a világot, hisz az idei ország tortája felhíváson döntőbe, az öt legjobbnak ítélt pályamű közé jutottam” – kezdte Karácsonyi Péter.

2007 óta hazánk szimbolikus születésnapi köszöntésén még soha nem állt Győr-Moson-Sopron megyei cukrászat a képzeletbeli dobogó tetejére; a siker most kéznyújtásnyira volt.

Az érem két oldala

„Úgy érzem, nem kellett volna sok a kitüntető címhez. Ludas Matyi hullámvasutazása áprilisban kezdődött, amikor a három csokirétegű, szamócával, malátával és nádcukorral bolondított tortát beválasztották a fináléba.

Az éremnek mindig két oldala van, ez most is így volt. Megbolydult körülöttem a világ, sokan kerestek, gratuláltak, másrészt a héttagú zsűritől többoldalas szakmai javaslatot kaptam. Ezek között több olyan pont volt, amelyekkel egyetértettem, bizonyos finomításokkal fejlődött a torta.

Ludas Matyi kalapja csokitollból

A mese védjegye Ludas Matyi kalapja, amit kész csokitollakkal oldottam meg. Az itt felmerülő problémákat a zsűri észrevételével hidaltam át. A szamóca fűszerezése körül kialakult kérdésben ugyanakkor távol állt egymástól a véleményünk. A zsűri azt szerette volna, hogy bazsalikommal ízesítsem a gyümölcsöt, ez az elképzelés azonban idegen volt tőlem.

Végül engedtem, a mindent eldöntő kóstolás előtt bazsalikommal párosítottam a szamócát. Az új recept nem volt kellően kifinomult, még dolgozni kellett volna rajta. Ha ismét dönthetnék, bevallom, e téren maradnék az eredeti koncepció mellett” – hallottuk.

A Napraforgó torta, amely hajszállal megelőzte Ludas Matyit. Fotó: Nagy Mihály

Akad ötlet a tarsolyban

„Összességében nincs okom panaszra. A cukrászatom és a tortám országos hírnevet kapott és Ludas Matyi utazása nem ért véget. A sütemény hétvégétől kóstolható nálunk” – mondta Karácsonyi Péter, aki megízlelhette az összes döntőbe jutott remekművet. Ezek közül komáromi kollégája, Sztaracsek Ádám Arany ribiszketortája jött be neki leginkább.

„Jövőre újra indul, hogy elnyerje az ország tortája címet?” – vetettük fel. „Szeretnék újabb próbát tenni. Nem mondom, hogy jövőre biztosan indulok, de az elkövetkező években igen. Akad is ötletem, ez egyelőre maradjon a titkom” – búcsúzott a nagybajcsi cukrász.

Becsapós pannonhalmi torta

A 2015-ben győztes Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta neve kicsit megtévesztő. A sütemény ugyanis egy salgótarjáni cukrász, Szó Gellért remekműve, igaz, Pannonhalmán tett kirándulás és pálinkakóstolás inspirálta. Komárom-Esztergom megyéből Sztaracsek Ádám már ünnepelhetett ország tortája címet, a Komáromi kisleány nevű alkotása három éve győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában