Ha nincs barack, a szilva is jó

2021.08.13. 07:32

Lesz elég pálinkának való? A győri vásárcsarnokban mustráltuk a gyümölcsöket

A gyenge baracktermés miatt sokan lemaradtak a barackpálinkának valóról, így most szilvával igyekeznek pótolni a hiányt.

kisalfold.hu

Tavaly volt olyan gyümölcsös a térségünkben, ahol egy darab szilva termett, de a korai fagy idén is alaposan megtizedelte a termést. Aki pálinkában gondolkozik, a szintén kevés barack helyett most a szilvát keresi. Termelőknél, árusoknál, vásárlóknál érdeklődtünk.

Egy győrszentiváni gyümölcsösben a barackhoz hasonlóan a szilvának is elfagyott a 80–85 százaléka.

– Háromfajta szilvát termesztünk, Cacanska lepoticát, Blue Free-t és Stanley-t. Tavasszal mind tönkrement – mondta Nagy Szabolcs őstermelő.

– A gyenge baracktermés miatt sokan lemaradtak a barackpálinkának valóról, így most szilvával igyekeznek pótolni a hiányt. Ennek köszönhetően négy-öt tonnányi termésünket előre lefoglalták vásárlóink. Az idei termés érdekessége, hogy sokkal méretesebbek, ízletesebbek a gyümölcsök. A vevők javarészt pálinkának viszik a szilvát, a cefrének való 180 forintért, a Szedd magad! akciós 200 forintért kelt el. Még mindig sokan keresik a beszterceit, de befőzéshez mindegyik fajta tökéletesen megfelel – mondta Nagy Szabolcs őstermelő.

A termelő elmondta, a szilvaérést, illetve a cukorfokot térségünkben kimondottan támogatta a nyári szárazabb időjárás, így ha kevesebb is termett, az nagyszerű minőséget képvisel.

A vásárcsarnokban már keresik a szilvát

Salamon Károly és Orsi 16 éve árulják a gyümölcsöt a győri vásárcsarnokban.

– A budapesti nagybani piacról hozzuk a szilvát, ami véleményünk szerint idén sem olcsó. Jelenleg kétfajtát árulunk, most kezdődött a szezon, de már nagyon sokan keresik. Főként a kisebb méretűeket viszik befőzésre, a nagyobbakat inkább fogyasztásra. Ha kicsit zöld, akkor is megveszik, és várnak vele néhány napot, míg teljesen bekékül, felpuhul – mondta Károly.

– A legtöbben befőzni viszik, de akad, aki savanyítja – jegyezte meg Orsi. – Olyan recept is létezik, amely szerint fokhagymát töltenek a mag helyére. Én magam kóstoltam már ilyet, és mondhatom, nagyon finom.

A győri vásárcsarnokban egyébként jelenleg 500–600 forintos áron kapható a szilva kilója.

Kenyérre, sütibe

Sarolta néni régi vásárló a csarnokban.

– Ma még csak mustráltam az árut, de holnap öt kilót fogok venni – mondta kérdésünkre. – Nagyjából öt darab hét deciliteres üveggel szoktam eltenni, amit aztán süteményben vagy a reggeli vajas kenyérre kenve fogyasztunk el. Pár szem kóstolót azért már ma is veszek.

Pálinkában a fiatalok igényesebbek

A szilvapálinkához még korán van, hiszen a cefre begyűjtése még zajlik, de egy gyarmati pálinkafőzdét megkérdeztünk a tavalyi tapasztalatokról. A főzde szakembere elmondta, hogy október vége felé érkeznek az első szilvapálinka-kifőzési igények. A legtöbben összevárják az alma-, körteterméssel és vegyes pálinkát főzetnek.

Inkább a fiatalabb, harminc-negyven éves korosztályra jellemző, hogy előnyben részesíti az illat- és ízvilágot, és odafigyel a jó időzítésre, a minőségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában