Színes programok

2021.08.15. 08:58

Ladikos fesztivál – A mecséri Duna-partra várták a népzene kedvelőket

Egymást váltották a zenészek, zenekarok a színpadon, de táncból sem volt hiány. A változatos népzenei kínálat idén kiegészült fúvószenével is.

Mészely Réka

Forrás: Kisalföld

Fotó: Mészely Réka

Hagyományosan júniusban szervezik meg évről-évre a Magyarország egyik legnagyobb népzenei fesztiválját, ám idén a járvány közbeszólt. A szervezők viszont úgy döntöttek nem halasztják el mint tavaly, hanem később szervezik meg: a mecséri falunap utáni hétvégén várták a védettségi igazolvánnyal rendelkező érdeklődőket a Duna-partra. Az eseményhez kapcsolódott idén a szénaünnep, bábelőadással, kaszálással, diákolimpiával, kiállításokkal és táncházzal egybekötve.

– Hasonló a forgatókönyv, mint a korábbi években, most viszont sajnos külföldi meghívottak nem léphetnek fel. Igyekszünk minőséget képviselni a fesztivállal, igaz ez a fellépőkre és a kiállítókra is – hangsúlyozta a fesztivál főszervezője, Henics Tamás, megjegyezve a környezetvédelem is fontos számukra: idén visszaváltható pohárban lehetett fogyasztani.

A programban szerepeltek vásári komédiások, fotó- és képzőművészeti kiállítás, kézműves-foglalkozások, bor- és pálinkakóstoló. Egymást váltották a zenészek, zenekarok a színpadon, de táncból sem volt hiány. Látogatásunkkor éppen a Lajta Néptáncegyüttes ropta a táncot. Palenik József, az együttes vezetője szerint sűrűek a napjaik, éppen tábort zártak, s a mecséri féllépés után Dunaremetén is szerepelnek vasárnap.

Idén a változatos népzenei kínálat kiegészült fúvószenével is. A Kaposszekcsői Egyesület fiatal zenészei Észak-Baranyai és Dél-Tolnai magyar, szerb és német repertoárjukkal is szórakoztatták az egybegyűlteket. A 2017-ben alapított egyesület elnöke, Deák Miklós arról beszélt érdeklődésünkre, hogy először jár a csapat megyénkben. Az együttes célja a sváb örökség és a magyar identitás megőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában