Váratlanul ellenőrzött a Nébih

2021.08.17. 10:07

Jól vizsgáztak a menzák Győr-Moson-Sopron megyében

Átlag feletti, négyes osztályzatot kapott a legtöbb Győr-Moson-Sopron megyei konyha a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzésein.

kisalfold.hu

A hazai menzákon közel 1,5–2 millió embert szolgálnak ki naponta, Győr-Moson-Sopron megyében közel 160 főzőkonyha működik. 2015 óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minősíti a tálaló-, melegítőkonyhákat. Csak azok végezhetnek közétkeztetést, akiket a hivatal ellenőrzött és megfelelnek a szigorú higiéniai, biztonsági és minőségi előírásoknak. A helyszíni ellenőrzéseket minden esetben a feladatra képzett auditorok végzik, akik az értékelést 1–5-ig terjedő osztályozással minősítik.

A minősítés titkai

A minősítés helyszíni szemlékre épül, amit szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező, erre a feladatra képzett, titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozatot tett, auditorok végeznek, akik átlátható ellenőrzést tudnak végezni. Az értékelés az iskolában már jól ismert módszerrel, 1-5-ig terjedő „osztályozással” látja el az adott egységet. A szemlék előre nem egyeztetett, váratlan időpontban zajlanak. Ahol a Nébih munkatársai vizsgálják a termékeket (élelmiszer, étel), a konyhában történő tevékenységeket, a létesítményt, a minőséget és élelmiszerbiztonságot garantáló dokumentumokat, a folyamatok és az önellenőrzés rendszerét, megbízhatóságát, jogszabályoknak megfelelést.

Több ötös, mint egyes

Tóth Dávid, a Nébih Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője lapunknak elmondta: a vizsgálatokon a Győr-Moson-Sopron mintegy 160 főzőkonyha található. Ezek az országos átlaghoz képest jobban teljesítettek.

– A vizsgált megyei konyhák több mint 40%-a négyes osztályzatot kapott auditorainktól. Noha évente akadnak változások az egyes konyhák személyzetében, esetleg eszköztárában, az általunk összeállított 14 szakmai modulos lista alapján csak igen kevesen kapnak 1-es osztályzatot. Az eddigi vizsgálatok során ezt csak a főzőkonyhák 2,4%-a kapta meg. Ezzel szemben az országos átlag 6,55%.

Minőség és gyorsaság

Sokorópátkán a konyhán ínycsiklandó, laktató ételeket készítenek. Nemcsak a legkisebbeknek főznek, hanem a közkonyhára befizető közel 150 lakónak is. Bassák Attila polgármester elmondta: az önkormányzat által működtetett konyhán helyi termelőktől származó zöldségeket és húsokat használnak fel. Az elsődleges szempont a minőség és a jó ár. A szállítást is maguk intézik, pályázaton nyertek támogatást egy olyan autóra, amelyet kizárólag erre a célra használhatnak a polgármesteri hivatal kijelölt dolgozói.

Rábatamási: étkezde a konyha mellé

Rábatamásin is kedvelt a Körzeti Napköziotthonos Óvodában működő főzőkonyha. Fábián Zsolt, a település önkormányzatának élelmezésvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a közétkeztetési intézmény az óvoda alapítása óta működik és látja el a településen élő gyerekeket: közel 40 óvodást és 60 iskolás gyermeket.

– Büszkék vagyunk rá, hogy az önkormányzati fenntartásban működő konyha jó eredményeket ér el a Nébih vizsgálatain. Legutóbb is nyolcvan százalék feletti értékelést kaptunk. Sőt, idén még tovább növeltük a hatékonyságunkat azzal, hogy áprilisban egy új tálalókonyhát és étkezőt alakítottunk ki a Móra Ferenc Általános Iskola épületében – tette hozzá büszkén az élelmezésvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában