Egy hét a csillagok alatt

2021.08.07. 14:54

Itt a nagy alkalom, választhatunk magunknak csillagot! – mutatjuk a részletes győri programot 

Szombaton kezdődik az „Egy hét a csillagok alatt” programsorozat, amelynek keretében augusztus 7-től augusztus 15-ig országszerte több mint negyven helyszínen várják bemutatók az érdeklődőket.

Barki Andrea

Tavaly indult először az országos programsorozat, hogy összefogja a Magyarországon működő csillagvizsgálókat, amatőr egyesületeket, csillagászokat, hogy minél több embert lehessen megmozgatni és kivinni a csillagos égbolt alá. Ennek az apropója, hogy augusztusban kellemes az idő és most látható a Perseidák hullócsillagzápora. – Ez egy kiváló alkalom arra, hogy összekössük a műszeres megfigyelést bemutatókkal, előadásokkal. Tavaly húsznál több hely csatlakozott a kezdeményezéshez, mi is ehhez csatlakoztunk a malomsoki helyszínnel – mondta Németh Péter csillagász.

– Egy 15 és egy 40 centiméteres tükörátmérőjű távcsövet viszek ki a malomsoki focipályára és akik csatlakozni akarnak hozzánk, azokkal együtt nézhetjük az égboltot augusztus 7-én este. A program napnyugtakor, este nyolc órakor indul a műszerek bemutatásával. Ezt követően a közelgő Perseida meteorrajról mesélek. Az évente visszatérő rajt augusztus 12. és 15. között lesz érdemes majd megfigyelni. Kilenc órától a távcsövek segítségével felkeressük a leglátványosabb ködöket és halmazokat, majd csillagképtúrával zárjuk a programot. Szerencsés esetben a program legelején még a Vénuszt is elcsíphetjük – sorolta a látványosságokat a program házigazdája.

Németh Péter a Szegedi Tudományegyetemen végzett csillagászként, kutató csillagászként dolgozik, szakterülete a forró szubtörpe csillagok. – Miért érdemes eljönni a bemutatóra? Itt első kézből találkozhat mindenki a csillagászattal, távcsöves élménnyel. Reméljük, hogy az időjárás engedi majd, hogy kihasználjuk. Sokan csak felnéznek az égre és legyintenek: „Jó, vannak fent a csillagok, de semmi közük a mindennapi életünkhöz.” Pedig minden csillag egy távoli Nap, és a legtöbb csillag körül bolygók is keringenek. Megismerésükkel a saját Naprendszerünket is jobban megérthetjük.

Csillagnézés Győrben

Az Apor-iskolaközpont kollégiumában (Győr, Pátzay Pál u. 46.) augusztus 9-én este hét órakor tartanak csillagászati előadást, távcsöves bemutatót 500 forintos belépőjeggyel. Találkozó a kollégium bejáratánál, a kiserdő felől. Gyülekező és regisztráció 19–19.30 óra között. A csillagászati előadás témája: Csapdába ejtett fény – A csillagászati távcsövek világa és csillagászati szakkörünk megfigyelései, észlelései (vetített előadás). Csillagászati bemutató és hulló- csillagles 20.30–23.30 óra között. Pótnap: augusztus 15.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában