Többhetes a lemaradás

2021.08.03. 13:57

Híznak a fürtök a soproni borvidéken

A Soproni borvidéket eddig elkerülte a jégeső, de a szeszélyes időjárás így is bőven adott munkát a szőlőkben. A napokban a hirtelen növekedésnek indult hajtásokat bujtják és zöldmunkát végeznek a gazdák. A termés mennyiségével nem lesz gond, bár kicsit kevesebbnek ígérkezik a korábbinál.

Bódvai Ildikó

Az idei szeszélyes időjárás a borászok dolgát is megnehezítette. A tavaszi hideg miatt három héttel később indultak meg a hajtások és az aszályos nyári idő sem tett jót a szőlőnek. Pár hete esett egy kis eső, az javított a helyzeten, de még mindig nem érte utol magát a szőlő.

– Hiányzik a csapadék, most volt ugyan egy kis eső, de több kellene, hogy teljenek a szemek – mondta Molnár Tibor, a Vincellér Borbirtok ügyvezetője. – Sok a fürt, arra nem panaszkodhatunk, de hogy mennyi leve lesz a gyümölcsnek, nem tudni – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyennek ígérkezik az idei termés.

– A fürtszám nálunk is meglehetősen nagy a tőkéken, ezért az új telepítéseinken zöldválogatást végzünk, hogy ami megmarad, az aszályos időben megfelelően tudjon fejlődni – vázolta a helyzetet Magyar Dezső, a Lőver Pince ügyvezetője. Hozzátette, az esőt nagyon várják, attól függ a termés mennyisége, ami valószínűleg kicsit kevesebb lesz, mint a korábbi években. A minőség ősszel dől el, arról korai lenne bármit is mondani.

Ezekben a napokban a hirtelen növekedésnek indult hajtások bujtásával és zöldmunkával foglalkoznak az ültetvényeken, hogy elegendő napfényhez jussanak a tőkék. Talajmunkákkal, kaszálással és növényvédelemmel is kell foglalkozni, hogy egészséges maradjon a növény. A szőlőszemek ideális fejlődéséhez meleg és csapadékos időt várnak a termelők. A szüret az Irsai Olivér szedésével augusztus huszadika után indulhat el.

A szőlőárak egyelőre nem ismertek. A hegyközségek augusztus első napjaiban tesznek ajánlást, az képezi majd a felvásárlási ár alapját.

– Az előzetes igényfelméréskor semmi biztosat nem mondanak az árakról a felvásárlók, mindössze annyit közölnek, hogy milyen szőlőre van igényük – tette hozzá Molnár Tibor.

Az árakról Magyar Dezső sem tudott nyilatkozni. Egy biztos, a Lőver Pince a korábbinál több fehér szőlőt fog felvásárolni. – Keresletélénkülés tapasztalható a fehérborok piacán, ezért veszünk idén nagyobb mennyiséget. Az ár tekintetében a hegyközség ajánlását várjuk – tette hozzá Magyar Dezső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában