csapatmunka

2021.08.10. 20:53

Házfelújító tábor – kalákában épül a vályogház Ágfalván – fotók

Egyhetes, ingyenes tábor során sajátíthatják el a hagyományos és környezetkímélő eszközökkel való építkezést az érdeklődők Ágfalván, Szabó Balázs parasztházában. Az épület régi ablakdíszítő eleméből is új másolatot készítettek, hogy minél autentikusabban újuljon meg parasztháza. A villamosmérnököt érdeklik a fenntartható építészeti megoldások, ezért vágott bele a projektbe. Szabó Balázs az épület régi ablakdíszítő elemével és új másolatával.

Etzl Edgár

Egyhetes nyári tábor keretében végez felújítási munkálatokat ágfalvi házán Szabó Balázs. A táborozók hagyományos építészeti módszereket ismerhetnek meg. – Villamosmérnökként dolgozom, de a fenntartható építészeti megoldások is érdekelnek. Amikor Sopronba költöztem, kinéztem magamnak egy rossz állapotban lévő, kevert falazatú, kövekből, téglából és vályogból épült házat Ágfalván, amit megvásároltam. Néhány felújítást már elvégeztem rajta, például új, a tájnak megfelelő cserepekkel renováltam a tetőt. A következő lépés az épület szigetelésének megoldása és a falak vályogvakolása.

Mindezt hagyományos alapanyagokból, természetbarát módon szeretném kivitelezni – mondta Szabó Balázs, aki a „Nagyapám háza” nevű, országos mozgalom kapcsán találkozott a hagyományos építészettel. A mozgalom tagjai nyári tá- borok keretében sajátíthatják el a népi építészeti fogásokat. Az egyesületük által szervezett táborokban többféle módszerről, így a nádtetők kialakításáról és a kandallók építéséről is tanulhattak már az érdeklődők, miközben mások házát újították fel.

– Amikor korábban tataroztam a házat, eltávolítottam a korábbi aljzatot, amely agyagos földből állt. Egy mester elmagyarázta a metódust, így kikövetkeztethettem, milyen anyagokat kell hozzákeverni, hogy újra felhasználható legyen vályogként. A táborban ez adja majd a falakhoz az építőanyagot – mondta. Az épület aljzatát Balázs táborában üveghabbal fogják szigetelni. – Az üveghab zúzott kő méretű alapanyag, amelyet régi törmeléküvegből alakítanak építőanyaggá. Kiváló szigetelőként működik, ráadásul szinte olyan könnyű, mint a hungarocell. Bár ez nem hagyományos alapanyag, az újrahasznosítás miatt környezetkímélő – magyarázta.

A falak javítását vályoggal, lehetőség szerint pedig kenderbetonnal szeretnék elvégezni. Utóbbihoz a kendernövény összevágott szárát és az ókori rómaiak által is használt, levegő nélkül kötő cementet használnák. A munkálatokat Takács Martin építész fogja irányítani. A részvétel a táborban ingyenes, a résztvevők munkájukkal fizetnek a „tapasztalatért”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában