Győr 750

2021.08.14. 08:00

Hétvégi séták Győrben – Egy madár az újjászületett lelkek emlékére

Múlt heti feladványunk Borsos Miklós alkotása. Megtekintésére a frissen megújult Nefelejcs közbe induljunk.

Csobayné Pintér Éva

A Váczy Péter-gyűjteményt bemutató állandó kiállítás otthona a város egyik nagymúltú műemlék épülete. Az egyemeletes épület az 1600-as évek második felében létesült. Hosszanti homlokzatain 7-7 ablakkal, belül két belső loggiás udvarral, melynek emeleti árkádját toszkán oszlopok díszítik. Több itáliai eredetű család élt ekkoriban Győrben, akik magukkal hozták ezt a késő reneszánsz stílust. Még most is különleges hangulatot áraszt. Hasonló udvarokat rejt néhány további barokk homlokzatú épület a belvárosban.

Itt alapította 1666-ban a Magyar Ispitát Széchényi György győri püspök, hogy ellátást biztosíthasson a város idős, rászoruló polgárainak. Ha felmegyünk az emeletre a 18. századi vörös márvány lépcsőkön, vastag, boltíves falak között járunk. Talán Széchényi György lábnyomába lépünk valahol, aki biztonságot, gondoskodást, szeretetet és reményt adott látogatásával az itt ápolt időseknek. Az első világháborúig meg is őrizte az épület ispotály jellegét.

Festőként mutatkozott be Győrben

115 évvel ezelőtt, 1906. augusztus 13-án az erdélyi Nagyszebenben született a XX. század egyik legjelentősebb magyar szobrásza és grafikus művésze, Borsos Miklós. Családja 1916-ban Győrbe menekült, majd 1922-ben végleg itt telepedett le. A bencés gimnázium diákjaként művészeti órákat vett Pandur József győri festőművésztől, templomfestőtől, restaurátortól újvárosi műhelyében, majd Békéssy Leótól, a nagyváradi születésű festőtől, aki a győri Tanítóképző tanáraként rajz- és festőtanfolyamot vezetett. Noha Borsos Miklós még 18 évesen festőként mutatkozott be először egy győri kiállításon, az 1930-as évek elején már elindult szobrászi pályája. A Kossuth-díjas művész több önálló tárlaton mutatta be alkotásait Győrben, majd 1979-ben megnyílt a városnak ajándékozott műveiből a Káptalandombon állandó kiállítása és Győr díszpolgárává avatták. Alkotásai több helyen megtalálhatóak a város közterein és templomaiban is.

Kútnak készült, végül soha nem mosta víz

1963 óta áll a Magyar Ispita nagyobbik belső udvarában Borsos Miklós alkotása, a carrarai márvány Főnix szobor. Az eredeti elképzelés szerint, mint kútszobor működött volna, de a kútba mégsem vezették be a vizet.

A főnix, azaz a tűzmadár, egy egyetlen példányban létező mesebeli, mitikus madár. Az égi tűznek, a Napnak a ciklikus mozgásával van kapcsolatban, így az örökkévaló élet körforgásának, az újjászületésnek és a regenerációnak, a halhatatlanságnak a szimbóluma. Egyiptomban Ozirisz (a túlvilág és halottak istene) mindent átható lelkének szimbólumaként ismerték. Kínában a tollas élőlények királyaként tisztelték, a császárnő madara volt, tollazatának öt színe az öt erénynek (jóság, hűség, önfegyelem, bölcsesség, bizalom) felelt meg. Mindezek mellett a déli irányt, a nyarat, a tüzet és a piros színt idézte. Az ókori görög-római világban a madarak királya mindig a megújuló élet erejének lett a szimbóluma.

Az örökkévaló élet körforgásának szimbóluma

Európában a középkorban úgy tudták, hogy a főnix Indiából vagy Arábiából származik, illatos füvekből rak fészket, mely a saját teste melegétől lángra lobban, ezen a tűzön elég, majd harmadnapra hamvaiból újjászületik és visszarepül hazájába.

A jelképek világában a szárnyas lények elsősorban az isteni szférához tartoznak. Míg az ember a földön jár, a madár az égen szárnyal. Így a felemelkedés, szárnyalás, az elérhetetlen világ jelképe is. A lélek szimbólumai, égi üzenetek hordozóinak tekintették őket. A madár a testtől különvált lelket szimbolizálja, az égbe szállást. A holt lelkek szárnyalása kapcsolódás Istenhez. A keresztény művészetben Krisztus feltámadásának, a halál feletti győzelemnek a szimbóluma.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában